С над 200 събития в цялата страна през месец септември България за пореден път ще се включи в инициативата Европейски дни на наследството (ЕДН) под надслов „Европа, общо наследство“. Събитието приобщава хора от страните в Европа като голямо семейство с една идея: да опознаят и да ценят наследството си, да усетят създадените благодарение на него връзки между европейските народи и същевременно насърчава културното многообразие и творчеството.     


Исторически музей Правец се включва в инициативата, като организира IV издание на събитието "Антични моменти край крепостта Боровец" на 16 септември 2023 г. /събота/.
Празникът на крепостта през тази година съвпада с 15-годишнината от началото на археологическите проучвания на Антична и късноантична крепост „Боровец“, край с. Разлив.


Археологическите проучвания през сезон 2023-та година са съсредоточени  в югозападния сектор на крепостта, където има най-голяма концентрация от сгради и съоръжения, в близост до крепостната стена и към билото на хълма.

„Във връзка с инициативата на bTV, „Да почистим България заедно“, обявяваме празникa на крепостта „Боровец“ и като пикник без отпадък! Призоваваме всички да не оставят отпадъци след себе си на поляната и около крепостта.” – съобщават  от музея.


Във възстановките ще участват Сдружение за антични реконструкции „Мos Maiorum Ulpiae Serdicae” и  „Dux Anticae” – две асоциации от София и Свищов, които са оборудвани за исторически възстановки от периода на Късната античност.


Събитието ще се състои в подножието на крепостта, на поляната след заслона на ловците.  Програмата включва:


11:30 - Откриване и представяне на сдружение "Mos Maiorum Ulpiae Serdicae" и "Дукс Антика";
12:00 - Демонстрация на облекло, въоръжение и екипировка през Късната античност;
12:30 - Битка между римляни и готи;
13:00 - Полагане на клетва към императора и сключване на федус;
13:30 - Ранното християнство по нашите земи - презентация на литургия;
14:00 - Обедна почивка;
15:00 - Ръкополагане на хорепископ;
15:30 - Демонстрации и представяне на занаяти, настолни игри, монетосечене, грънчарство, стрелба с лък.