Започнаха протестите на българските фермери, предизвикани от отпадането на забраната за внос на земеделски продукти от Украйна. Общонационалният протест стартира в 10:00 часа. Стотици трактори и комбайни бяха паркирани на възлови пътни артерии в цялата страна. Земеделски производители от община Ботевград също се включиха в протестните действия, като паркираха част от своята техника на кръстовището при стария хлебозавод (пътяза Литаково). До спиране на движението не се стигна. След кратък престой, те направиха шествие до Литаково и обратно. 


Поводът за ескалиране на напрежението в земеделския сектор е решението на Народното събрание е да не продължи срокът на забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна.


Кризата се задълбочи през уикенда, след като родните земеделци не се явиха на среща при премиера Денков, който от своя страна заяви, че „не преговаря с терористи“. Изказването предизвика остри реакции в целия политически спектър.


„Складовете ни са пълни с жито, цената в момента му е 30 стотинки и никой не купува, защото чака евтината стока от Украйна. Идва жътва и на слънчогледа. Колегите от Литаково започнаха да жънат и го държат в ремаркетата, нямат свободни складове. Разбира се, че няма да сме доволни! Не знам дали сме терористи, но… май ще ни накарат да станем!“ - каза един от протестиращите днес - Йордан Арбов, председател на кооперация „Единство“.


В протеста участват над 26 браншови организации от целия сектор, съобщиха от Българският фермерски съюз. По тяхна информация блокада има на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове в цялата страна. А във вторник протестът ще бъде пренесен и в София.