По внесен от Окръжна прокуратура – София обвинителен акт спрямо 26-годишния Г.Г. Върховният касационен съд изцяло потвърди осъдителната присъда на първоинстанционния съд за извършено престъпление по транспорта със загинало дете пешеходец.


Г.Г. е бил предаден на съд за престъпление за нарушаване на правилата за движение по пътищата при управление на моторно превозно средство, като е  причинил смъртта на детето след употреба на наркотично вещество, а след деянието е избягал от местопроизшествието. Извършеното от него е квалифицирано по чл. 343, ал. 3, пр. 2 и пр. 5, б. „б“, пр. 1, вр. ал. 1, б. „в", вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.


Около 21:30 ч. на 18.05.2018 г. Г.Г. рязко спрял управлявания от него лек автомобил, м. „Фолксваген“, пред хранителен магазин, намиращ се на ул. „Зелинград“ в Ботевград.


По същото време от търговския обект излизал К.С. с малолетните си дъщери. Мъжът направил забележка на водача за скоростта, с която шофирал. Обърнал му внимание, че мястото е оживено и има много деца, които играят, включително и на улицата.


Г.Г. се ядосал, излязъл от автомобила и се насочил срещу К.С. Децата се уплашили от възникналия спор между водача и баща им и се отместили. Една от дъщерите му - 3-годишната К.С., застанала непосредствено пред автомобила.


Конфликтът между двамата мъже ескалирал. В един момент Г.Г. се качил в автомобила си. Присъстващ на място свидетел се опитал да го спре, за да не потегля, поради намиращото се пред колата му момиче. Водачът обаче не го възприел и привел превозното средство в движение.


Последвал удар с 3-годишното дете, което паднало на земята. Водачът преминал с автомобила през тялото му. Пострадалата незабавно била откарана в отделение за спешна медицинска помощ, където била констатирана смъртта й. 


Междувременно извършителят на престъпното деяние избягал от местопроизшествието, като не спрял управляваното от него МПС и продължил шофирането. Отишъл при майка си, която го посъветвала да не се укрива. Придружаван от роднини, той се явил в Районно управление на МВР в столицата. На полицаите Г.Г. разказал за участието си в ПТП и напускането на местопроизшествието.


Назначената по делото комплексна съдебно-медицинска и химическа експертиза доказа наличие на наркотичното вещество тетрахидроканабинол в кръвта на водача по време на извършване на деянието.


Г.Г. е бил признат за виновен от Софийския окръжен съд. Той е осъден на 6 години „лишаване от свобода“ при „общ“ режим за изтърпяване, както и на „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 6 години. Присъдата на първата съдебна инстанция е потвърдена изцяло от Софийския апелативен съд и от Върховния касационен съд.