Детски образователен концерт на тема „Пътна  безопасност“ се проведе днес в големия салон на НЧ „Христо Ботев 1884 по случай началото на новата учебна година. Той бе осъществен по идея на Община Ботевград и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и пълнолетни. На концерта присъстваха деца от 3-та и 4-та група на детските градини в Ботевград.


Специални гости на концерта бяха Стефка Граматикова – секретар на Община Ботевград, Здравко Йотов - главен инспектор на РУ на МВР – Ботевград, и Димитър Доков - полицейски инспектор.


Композиторът, пианист и изпълнител Росалин Наков заложи на темите за безопасно движение по пътищата, здравословно хранене и начин на живот, опазването на природата и екологично възпитание. Те бяха представени на децата чрез интересни истории и песни с помощта на певиците Боряна Йорданова и Ивелина Цонева.


Пианистът е убеден, че изкуството може да помогне за образованието на децата и че чрез детските песнички те научават за светофара, за пешеходната пътека и как да пресичат.


Той смята, че темата за безопасността на пътя по-лесно се усвоява от малчуганите чрез музиката. „Песните, които съм създал в рамките на спектакъла „Детска усмивка“, са поднесени под формата на забавление и са предназначени за 5-6 годишните, които имат много силно асоциативно мислене“, каза още композиторът.


Според г-н Наков да правиш музика за деца е нещо много отговорно. Той е работил с много популярни изпълнители от българската поп музика, като Лили Иванова, Йорданка Христова, Орлин Горанов, Силвия Кацарова, Васил Петров, Маргарита Хранова и много други. "Но и работата с деца е нещо по-особено и много интересно за мен, защото аз работя не само творчески за деца, но и чисто педагогически“, каза той.


20 септември е обявен за Ден без загинали на пътя. Мотото, избрано от организаторите на кампанията - Европейска мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL, e "Остани жив! Пази живот!". Инициатива се провежда за осма поредна година в рамките на Дните за безопасност на пътя - 16 - 22 септември.