В центъра на вниманието  на втория епизод от  пролетната ни екскурзия в Португалия  е  Лисабон - втората най-стара столица в Европа след Атина. В него могат да се видят едни от най-известните й забележителности. Две от тях са в списъка на седемте чудеса на Португалия - кулата Белем и великолепния манастир Жеронимуш, където е саркофагът на великия мореплавател Вашку да Гама.


Ще се сппрем пред паметника на откривателите, ще минем покрай президентския дворец. Ще видим и някои от емблематичните красиви площади на Лисабон - Росио, Маркиш де Помбал, Рестаруадореш и Комерсио, ще се разходим по главната улица Аугушта.


Ще посетим старинния квартал Алфама и ще спрем на някои от наблюдателните площадки, след което ще се изкачим на най-високия от седемте хълма, където е крепостта Сао Жорже. След което с лифта Санта Жушта ще отидем в старинния манастир Кармо, останал полуразрушен след мощното земетресение през 1755 година.


Ще посетим най-старата книжарница в Лисабон, в която на всяка закупена книга поставят специален печат. Ще пием от страхотното кафе в заведението Бразилейра, пред което се намира паметникът на един от най-големите поети на Португалия - Фернандо Песоа.


Накрая ще ви покажем страхотната колекция от всякакъв вид експонати от древността до наши дни, събрани само от един човек - петролния магнат Калуст Гулбенкян, който я завещава на Португалия,