Първият фотоволтаичен парк на територията на община Ботевград е на площ от 5 декара. Той се намират непосредствено край главния път Е-79 в землището на Новачене. Земята е купена от частен собственик, като от общината е купена малка част, където преди това са се намирали две от крайпътните заведения.


Също в Новачене завършва изграждането и на още един фотоволтаичен парк, той е на 10 декара площ и се намира в двора на бившето ТКЗС. Очаква се фотоволтаиците да бъдат включени към електроразпределителната мрежа до един месец.


Това са първите фотоволтаици, но по данни от общината подобни паркове ще бъдат изградени и на други места в общината. Фирмата, която изгражда фотоволтаиците в Новачене има проект и за още един, който ще бъде на площадката на бившия завод „Чавдар“.


Може би най-големият фотоволтаичен парк се очаква да бъде изграден в землището между бившите Керамичен завод и Пластхим. Той ще бъде над площ от 50 декара. Тези терени са закупени от частни собственици, а не от общината, уточниха от администрацията. Фотоволтаици могат да се изграждат върху земеделска земя, която е от най-ниската 7 и 8 категория. Народното събрание обаче промени Закона и облекчи режима за изграждане на фотоволтаици върху земеделска земя. Текстовете бяха гласувани от парламента като част от законите, задължителни за получаване на средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Срещу тези промени се обявиха земеделските производители.


А президентът Румен Радев атакува пред Конституционния съд законовите промени, с които бе облекчен режимът за монтиране на фотоволтаици върху земеделски земи. Според Радев това е в нарушение на Конституцията, тъй като в основния закон на земеделската земя й е придаден особен статут и тя е защитена.


Прогнозната цена на природния газ за декември е 92,19 лева за мега-ватчас (MWh) - без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщиха от „Булгаргаз“. От там уточниха, че цената е изчислена съобразно котировките на газов хъб TTF към 16 октомври и посочиха, че изчислената стойност е с 10 процента по-ниска от прогнозните цени на европейските газови хъбове за декември.


БТА припомня, че Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за октомври от 60,41 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това означава, че прогнозната цена за декември е с 52,61 процента по-висока от настоящата за октомври.


На 11 октомври „Булгаргаз“ внесе в КЕВР заявление за утвърждаване на цена на природния газ за ноември в размер на 67,27 лв./MWh - без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, което е с 11,36 процента над октомврийската цена.


Финалното предложение за цената на природния газ за декември ще бъде депозирано в КЕВР на 1 декември, се допълва в съобщението от „Булгаргаз“.