Г-жо Чипилска, произхождате от стар род в Правец. С кои от предците Ви се гордеете?

Родоначалникът на нашия род през през 1780 година пристига от Розовец,  Пловдивско. Семейната легенда разказва, че това се е случило,  след като убива един турчин. Идва  и се заселва в Правец. Той построява ханчето и там по-късно се създава тайният революционен комитет от  Васил Левски.
Цветко Вълков Пенкин, чиято майка е Чипилка, става председател.  Ханчето става база и на Димитър Общи. След обира на турската хазна,  ханчето е изгорено от турците и той е заточен в Диарбекир,  където умира.
Друг наш виден прародител е Иван Цветков, четник в четата на Филип Тотю, член на тайния комитет и опълченец.
Може би най-големите бунтари са били в Розовец, където се връща един от синовете на Тодор. Четата на Добри войвода, който е бил в тесни връзки с Ботев и Левски, е известна.
Гордея се и с дядо ми Илия, който в продължение на 10 години издирваше корените в цяла България.  На срещата на рода в Правец получи почетно гражданство за съхраняване на родовата памет. Всъщност има много предци, от които съм наследила независимия си и борбен характер, чувството за справедливост и свобода.
В рода ни има известни спортисти. Например покойния Иван Колев и племенника му Йордан Колев или Цвети Пиронкова, която произхожда от клона Розовец. Известни художници, писатели, композитори, певци, лекари.

Разкажете  за Вашия жизнен и професионален път. Кое от натрупания опит Ви дава самочувствие?


Завършила съм 9-та Френска езикова гимазия в  София с френски и английски език. По това време  играех волейбол в Левски-Спартак, бях част и от  националния  отбор- девойки.
Завършила съм международен туризъм в ИМТ Бургас с френски и полски език, степен бакалавър.  До 1991 година съм работила предимно в системата на Балкантурист. Участвах в създаването на синдикат „Подкрепа” и бях негов председател, докато започнах собствен бизнес.
В началото лицензих туристическата агенция, която се занимаваше с посрещане,  настаняване и преводи на френски специалисти в областта на атомната енергетика-  представители на Електрисите дьо Франс. Фирмата беше и консултант на EDF-CLI.  По-късно моята фирма стана представител на френски фирми с приложение в енергетиката и тежката промишленост. Имахме   клон във Франция с предмет на дейност производство на специални контейнери за съхранение на ядрени отпадъци, също за EDF. Работехме с много български и македонски заводи.
След приемането ни в ЕС закрихме клона и се    концентрирахме само в представителството на френски фирми. Наши клиенти са АЕЦ Козлодуй,  Аурубис, Неохим и  др.
През това време отгледах двете си деца. Те завършиха висше образование,  създадоха семейства и деца. Работят и живеят в България.
Съпругът ми е французин.  Той работеше в EDF –CLI, през  1991 г.  беше шеф на първия екип на WANO в АЕЦ Козлодуй, съставил програмата за модернизация на 5 и 6 блок. След приключване на мисията в България,  отговаряше за цяла Източна Европа, включително Финландия, Украйна и Русия.
Това, което ми дава самочувствие е натрупаният опит в ръководенето на фирмата, организиране и координиране на работата по производството за износ. Работата с  министерства и агенции тук и в чужбина. Познаването на протокола. Чувството на незаеисимост и свобода.

Една жена с бизнес и семейство - защо влязохте в битката за  Правец?

Преди две години създадохме инициативния комитет за решаване на битовите проблеми на хората в Правец.  Проблемите с качеството на електрозахранването, с качеството на водата, което  беше непоносимо. Започна да се превръща в пречка за нормален живот на хората и работата на фирмите. Липсата на осветление и непочистените улици във вътрешността на Правец,  както и пълното безхаберие и високомерието на общинската администрация  ме принудиха да се заема с решаването на проблемите. За две години нещата се промениха положително,  Хората започнаха да ме срещат и да ме молят да се кандидатирам. Започнаха да се обръщат към мен и за други съвети. На мен не ми е безразлично какво се случва с Правец.  Това, което виждам, не ми харесва. Правец не е само център.
И реших да изляза от зоната си на конфорт и да  се кандидатирам. Всъщност не ми е безразлично какво наследство ще оставим на младите.

Какво искате да се промени в управлението на общината и в живота на хората?

Искам общината да отвори врати за гражданите. Прозрачно управление с участието на хората. За това и мото ни е ВАЖНИЯТ СИ ТИ!
Иначе освен ток, вода, въздух и инфраструктура на Правец е нужна програма за развитие, инвестиции, стимулиране на раждаемостта, създаване на условия за живот и реализация за младите семейства. Изработване на общ  градоустройствен план. Развитие на спорт, туризъм. Искам хората да се избавят от страха.

Какво е Вашето посление към жителите на община Правец?

Излезте и гласувайте! Сега е моментът да помислите за бъдещето на децата си. За първи път имате истински избор. Гласувайте с номер 16 за кмет и с номер 16 за общински съветници!


Купуването и продаването на гласове е престъпление!