Предложението беше прието с 12 гласа "за", а двама бяха "против"


Централната избирателна комисия (ЦИК) реши на местния вот на 29 октомври и на евентуален втори тур гласуването да бъде само с хартиени бюлетини. Заседанието продължи няколко часа.


Предложението беше прието с 12 гласа "за", а двама бяха "против", въпреки че заместник-председателят Цветозар Томов поиска да се даде отсрочна до 22 часа на министъра на електронното управление да отговори дали ще има удостоверяване на изборните устройства.


Предложението да се гласува само с хартиени бюлетина бе на Емил Войнов.


След вота зам.-председателят на ЦИК Цветозар определи решението като срамно.


"ЦИК не се оказа арбитър на изборния процес, а институция, която подчинява своите решения на волята на различни политически фактори. Това е нещо, което не мога да приема", заяви той.


"Категорично не съм съгласна с колегата Томов, че срамната ситуация е за ЦИК. Смятам, че в тази ситуация ЦИК бе поставена в резултат от действията на други органи", заяви по време на заседанието шефката на комисията Камелия Нейкова, цитирана от "24 часа".


Тя отрече, че ЦИК не е запозната с информацията от ДАНС. И подчерта, че е докладвала за всичко по казуса коректно.


"С всичко, кеото бе извършено днес, сте запознати. За мен като член на ЦИК това бе едно много трудно решение", каза Нейкова.


Тя изрази надежда при следващи избори ЦИК да не е изправена пред задача да взима такова решение. Утре в 14 часа ЦИК пак ще заседава.


До днешното решение на ЦИК се стигна, след като в доклад на ДАНС до Народното събрание бе описано как зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е свалил кодовете за машините, записал ги е с телефона си и ги е свалил на флашка. От "Възраждане", БСП и ИТН обявиха, че изборите вече са компрометирани и настояха Централната избирателна комисия да отмени машинното гласуване.


По неофициална информация на БНТ зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е бил извикан на разпит в ДАНС, като е напуснал сградата около 17 часа следобед. Към този момент обаче няма официална информация нито от агенцията, нито от прокуратурата. Стойнов не беше открит на телефона му за коментар.