След 5-часово заседание магистратите постановиха, че решението на ЦИК е незаконосъобразно


Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) и върна машините за гласуване на балотажа на местните избори в неделя, 5 ноември.


"ВАС отменя като незаконосъобразно решението на ЦИК, с което беше разпоредено балотажът на 5 ноември 2023 г. да се проведе само с хартиена бюлетина. В останалата част, касаеща изборите за кметове и общински съветници, проведени на 29 октомври 2023 г., жалбите, допуснати за разглеждане, бяха отхвърлени", съобщиха от съда.


Решението на ЦИК бе взето в петък вечерта, когато на свое заседание членовете на комисията решиха на местния вот на 29 октомври и на евентуален втори тур гласуването да бъде само с хартиени бюлетини. Преди това през деня на два поредни председателски съвета в парламента беше обсъден доклад на ДАНС във връзка с машинното гласуване, в който бе обявено, че зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е заснел кодовете на машините и ги е качил на флашка. 


Срещу разпореждането за гласуване само с хартиени бюлетини бяха подадени 10 жалби във ВАС, сред които на две политически формации - "Продължаваме промяната - Демократична България" и тази на Иван Христанов - ПП "Единение". Решението бе обжалвано и от няколко физически лица, сред които и председателят на Обществения съвет на ЦИК Цветелина Пенева.


Заседанието на върховните административни магистрати продължи повече от 5 часа, като постановлението им е окончателно и не подлежи на обжалване.


Следва ЦИК да вземе решение.