Изборният ден е започнал нормално, полицията е предприела всички необходими мерки за опазването на обществения ред.


Над хиляда кандидати за кметове на общини, кметства и райони се борят днес (5 ноември) за доверието на избирателите във втория тур на кметските избори. Освен в София оспорвана надпревара се очаква и във Варна, Плевен, Благоевград, Разград, Шумен и Смолян, където разликите между първите двама кандидати след първия тур на 29 октомври са малки. "Дневник" следи на живо всичко най-важно в изборния ден.


В МВР са получени 301 сигнала за нарушения и престъпления


В деня на балотажа в СДВР и ОДМВР към 18.30 часа са получени общо 301 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Сигналите бяха 174 към 15.00 часа и 37 към 11 ч.


Общо 212 удостоверения са издадени на 5 ноември от СДВР и ОДМВР. От 14 до 18 часа на днес са издадени 70 удостоверения. Общо за периода от 31 октомври до 18 часа на 5 ноември 2023 г. (включително) от СДВР и ОДМВР са издадени 558 удостоверения.


Обстановка в граничните зони е нормална. Създадена е организация за нормално функциониране на граничните пунктове. На ГКПП за влизане в страната трафикът е с нормална интензивност съобразно спецификата на всеки един от тях, без струпване на колони от изчакващи МПС.


Протест в Дупница заради задържан за купуване на гласове


Жителите на кв. "Гиздова махала" в Дупница излязоха на импровизиран протест, за да подкрепят мъж от квартала, който е задържан за купуване на гласове. Според местен жител, задържаният не се занимава с незаконна дейност, затова хората са решили да го подкрепят, съобщи "Нова телевизия.Съседка твърди, че арестуваният се казва Калин Георгиев и е задържан от петък. "Не знаем да са купувани гласове. Разбрахме, че е задържан като отговорник за купения вот в махалата. Той няма нищо общо с тези дейности", заяви жената пред екип на телевизията.


Трима души са задържани за заплахи в Провадия


Трима души са арестувани в Провадия към 22 ч. снощи (4 ноември), защото са заплашвали определени хора да не гласуват в деня на балотажа. Това обясни комисар Веселин Вълчанов, началник на отдел "Криминална полиция" при ОДМВР-Варна, цитиран от "Нова телевизия".


"Респектирали са хората с присъствие, с големи автомобили, обясниха от полицията. Арестуваните са криминално проявени, осъждани, знакови за региона. "Има информация, че са участвали в купуването и продаване на гласове на предходни избори", каза Вълчанов.


По думите му очевидно превантивните мероприятия към задържаните не са дали резултат. Очаква се Районната прокуратура от Варна да се произнесе по случая.


БСП предупреди за схема с "изгубени лични карти" в Етрополе


На територията на община Етрополе се развиват опасни процеси, които застрашават да опорочат изборния процес, предупреждават от пресцентъра на БСП. До обяд десетки граждани са посетили РУ на МВР - Етрополе с твърдението, че са се изгубили личните карти и са им издавани служебни бележки. По неофициална информация, на част от гражданите личните им карти са били задържани от местни лихвари.


В седмицата преди балотажа около офис за бързи кредити в същия участък е забелязано необичайно струпване на хора, а днес преди обяд случайно присъствал около сградата на РУ на МВР оператор с камера, е бил разпитван и заплашен да не снима от местен бизнесмен, съобщават още от пресцентъра на партията.


ГЕРБ сигнализира за агитационни материали в Сливен


ГЕРБ-Сливен подаде две жалби до Общинската избирателна комисия от началото на изборния ден. Първата подадена жалба е за масово нерегламентирано присъствие на застъпници в комисиите в с. Желю войвода. В щаба на ГЕРБ-Сливен е постъпил сигнал от представители на партията, че в СИК 171, СИК 172 и СИК 173 в с. Желю Войвода са пристигнали големи групи хора с обозначителни табели за застъпници, които влизат нерегламентирано в комисиите.


Втората жалба е по сигнал, че на по малко от 50 метра от I СОУ, където се намират СИК, са залепени агитационни материали на ПП "Пряка Демокрация" на непозволени за това места, което е грубо нарушение на Изборния кодекс. От партията настояват ОИК да предприеме всички необходими мерки и необходими действия за преустановяване на нарушенията на Изборния кодекс, пише още в жалбата.


Три машини не са проработили сутринта


Три машини не са стартирали на втория тур днес - в секции в Добрич, в община Варна и във Велико Търново, съобщава БТА. Друго устройство в секция във Варна е спряло работа малко след началото на изборния ден - в 7:08 часа, съобщиха от Централната избирателна комисия (ЦИК).Проблемът с първото устройство във Варна е, че неговият принтер за разпечатване на бюлетини не работи. В Добрич проблемът е с флашпаметите на машината. В секцията във Велико Търново не е стартирала машината заради софтуерен проблем. Гласуването в тези секции продължава с хартиени бюлетини.


Проблем има и с машина в село Владимирово, са сигнализирали от Общинската избирателна комисия в Бойчиновци. Председателят на секционната избирателна комисия казва, че избирателят е гласувал за определен кандидат, а в разписката е излязъл друг. От ЦИК смятат, че няма предпоставки за преустановяване на машинното гласуване там.


Изборният ден е започнал нормално, няма неотворени секции. На някои места в страната има проблеми с електрозахранването, но машините са включени, тъй като са на батерии, посочи Севинч Солакова от ЦИК.


ГЕРБ подаде сигнал за купуване на гласове във Варна


Два сигнала до ОИК Варна са подадени и регистрирани в ОИК Варна от народния представител от ГЕРБ адв. Бранимир Балачев и от кандидата на ГЕРБ за районен кмет на "Одесос" Биляна Раева, съобщиха от пресцентъра на партията.


Двамата са получили поотделно по служебните телефони обаждане от различни граждани, че в кв. "Владислав Варненчик" и в района на Колхозния пазар двама души, представящи се за Илия Колев и Юрджан Ахмед, са раздавали агитационни материали на кандидата на ПП Благомир Коцев и са предлагали на граждани да гласуват за него срещу сумата от 120 лв. Регистрираните сигнали в ОИК са препратени по компетентност до ОД на МВРл


МВР напомня на гражданите да подават сигнали за нарушения


Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес, на денонощната телефонна линия на министерството 02 90 112 98 и имейл izbori@mvr.bg, както и на специално отворените телефонни линии и електронни пощи по места в областни дирекции на МВР.


От полицията припомнят, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранено е ползването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.


Източник: ДНЕВНИК