На днешния ден преди 146 години руските витязи обявиха освобождаването на Етрополе от турско робство.


Посрещнати са възторжено от етрополци в двора на храм „Св.Архангел Михаил”.


Тук, в продължение на десетилятия, етрополските граждани отдават почит към освободителите си. 


Днешното тържество също беше на това място. Официални гости на тържеството бяха: кметът Владимир Александров, председателката на Общинския съвет Боряна Керемидска, народният представител Марин Маринов, Станка Димитрова – заместник-кмет, кметовете на кметствата в общината, общински съветници и граждани. 


В приветственото си слово Вл. Александров отново припомни подвига на руските войни и решаващата помощ на тогавашните етрополци при преминаване на Балкана при връх Баба. Приветствие поднесе и Марин Маринов.


Бяха обявени получените поздравителни одреси от проф. дтн инж. Цоло Вутов и инж. Драгомир Драганов.


Панихида в памет на загиналите отслужиха отец Огнян и отец Христо. Отец Огнян направи интересно предложение: загиналите за Освобожданието на Етрополе да бъдат обявени за почетни граждани.


Бяха положени цветя от: кмета Вл.Александров и предс. на ОбС Боряна Керемидска, Марин Маринов-нар. представител, СУ „Христо Ясенов4, НЧ „Тодор Пеев-1871”, Историческия музей, Геотехмин ООД, Елаците-МЕД АД, Клуб на инвалида, РК „Традиция”, Клуб на миньора и минното дело, Сдружение „Вяра и диабет”, Национален парк-музей „Шипка”, и от ОбС на БСП – Етрополе.


С падане на колена беше почетена паметта на загиналите.


Тематична програма изнесоха група ученици от СУ „Христо Ясенов”.


В рамките на днешния празничен ден,  подобаващи тържества имаше пред паметниците на загиналите за Освобождението на Етрополе в двора на църквата %Св. Георги” и в м. Прогон.  


Денят започна в Историческия музей с откриването на гостуваща изложба от Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“: „Пътят на свободата. От Шипка до Сан Стефано”. 


Текст и снимки: Христо Христов