Ботевградският треньор по таекуондо Борислав Витков бе почетен гост на 30-ия рожден ден на един от най-успешните клубове по таекуон-до в страната – “Фолкън“ - Благоевград. В чест на юбилея той беше удостоен с почетен плакет.   


След оповестяване на събитието от благоевградски регионални медии, потърсихме Борислав Витков, за да сподели какъв е поводът за отправената към него покана и за връченото му отличие. 


“Занимавам се с таекуон-до от 1989  година. Тогава този спорт не беше така популярен. Преди това тренирах джудо - имаше клуб в Ботевград, който, за съжаление, по-късно бе закрит. Треньор ми беше така познатият бате Васко - Васко Николов. Именно той ме запали по бойните спортове. По-възрастните знаят, че само на определени хора бе позволено да се занимават с бойни изкуства по време на социализма. Бяхме жадни за нещо различно от познатите спортове, като футбол, баскетбол и др. Често се криехме в тавански стаи, гаражи и мазета, за да тренираме.       


По това време майстор Ким Унг Чол вече преподаваше таекуон-до в София. Мои приятели, които бяха тогава служители в МВР, направиха демонстрация в Ботевград. Веднага започнах да тренирам. В Правец пристигна още един корейски майстор - Ким Чол Ман. Под негово ръководство тренирахме няколко човека. В последствие защитих 1-ви дан. Тъй като таекуон-до беше нов спорт за България, трябваше да се популяризира и да се поемат новите съмишленици. Росен Николов – един от пионерите в изграждането на таекуон-до в България, вече беше запалил страстите, така да се каже, и бе основал група от трениращи. През 1990 се организира демонстрация в Американския колеж в Благоевград. След нея Ким Чол Ман ме изпрати за няколко месеца като треньор, който да продължи инициативата на Росен Николов. В групата тренираха танцьори от ансамбъл "Пирин". Аз ги учех на таекуон-до, те мен – на народни танци. Оформи се  добра група, която впоследствие се разви и разрасна. След мен групата пое Владимир Гарвански - също ботевградчанин. Така че ботевградчани имат заслуга за основаването на този силен и успешен клуб.                                                                               


”Фолкън” е водещ клуб в таекуондото. Сериозни хора като президента на БФТ Марио Богданов поеха нещата и сега Федерацията е със седалище в Благоевград. Трогнат съм от признанието и почитта, които ми бяха засвидетелствани. Оценен е приносът ми, а и след като виждам какъв изключителен успех имат състезателите на “Фолкън“, с основание мога да кажа, че съм горд, че съм допринесъл за поставянето на основите на този клуб. В момента там се изграждат не само отлични състезатели, но и личности. За трета поредна година световният шампион Кирил Илиев е спортист на годината в Благоевград. Цялата си премия, получена от община Благоевград, е дарил за благородна кауза в помощ на болно дете. Тъй като съм и съдия, имам наблюдение към почти всички състезатели. Кирил Илиев тренира от много малък. Родителите му винаги са присъствали на състезания. Той имаше изключителна подкрепа в тяхно лице. Това е много важно. Видях колко горди се чувстват те на този юбилей, като са част от това голямо семейство“, сподели Борислав Витков.


Домакин на събитието по случай 30-ия рожден ден на най-успешния клуб по таекуон-до ITF беше Марио Богданов – вицепрезидент на Международната федерация по таекуон-до ITF и президент на Българската федерация по таекуон-до ITF.  Юбилейното честване уважиха кметът на община Благоевград – Методи Байкушев, председателят на Общински съвет – Благоевград – Радослав Тасков, директорът на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов, президентът на Колежа по туризъм - проф. Васил Жечев, и други.


Приоритет за таекуон-до клуб “Фолкът“ е формирането не само на спортисти, а и изграждането на личности. Доказателство за това е, че възпитаници на клуба са настоящи юристи, полицаи, пожарникари, учители, икономисти, архитекти, инженери. Клубът е печелил многократно отборните купи на международни турнири в Сърбия, Босна и Херцеговина, Румъния, Северна Македония и Гърция. Освен титлите на неговите състезатели в България и на Балканите, благоевградския клуб има 10 световни и над 100 европейски и вицеевропейски титли, съобщава pirincko.com.