Кампания за подпомагане на самотни родители бе подета във Врачеш. В основата е Мария Пехливаниду – млада жена, майка на две деца. Тя е гъркина. От близо 9 години живее в ботевградското село, където е щастливо омъжена.  


Мария е добре познато лице, готова е да помогне на всеки, който има нужда от помощ. Неведнъж е изразявала открито своята лична позиция по различни проблеми на село Врачеш. Тази нейна гражданска ангажираност не остава незабелязана. Именно тя стана повод Мария Пехливаниду да получи покана за участие в местните избори през есента на 2023 год., като кандидат за общински съветник. 


Името й се свързва най-често с организацията на различни благотворителни каузи, но тази – за подпомагане на самотни родители, тя определя като “инициатива, която й е на сърце от доста време насам“. “Аз самата съм родител – майка съм на две деца, и въпреки че имам мъж до себе си, признавам, че е не е лесно в днешно време да се отглежда дете. Затова реших да окажа подкрепа на самотни майки и бащи от нашето село Врачеш, които буквално се борят, за да живеят нормално и да отглеждат децата си“, каза пред наш репортер Мария. За осъществяването на благотворителната инициатива тя среща подкрепа от приятели и съмишленици.  Нейни неизменни помощници са Ани Иванова и Александра Кожухарова. Каузата е подкрепена от магазин “Слънце“, аптека “Ивел“. Помагат и жители на село Врачеш, кой с каквото може.


“Списък на самотните родители ми бе предоставен от кмета на Врачеш – Драгомир Григоровски“. Те са седем, като сред тях има един баща, отглеждащ сам детето си, тъй като съпругата му е починала. Някои бяха категорични, че успяват да се справят сами, сподели Мария Пехливаниду. -Ние помагаме най-вече на децата, а след това на техните родители. Защото децата са най-невинните същества на тази земя“, добави тя. 


Мария се чувства развълнувана след срещата си с Никола – самотен баща, който сам се грижи за сина си и се бори за неговото бъдеще, след като съпругата му си отива от този свят преди няколко години. Тя сподели изживяването в профила си в социалната мрежа Фейсбук. “Детенцето е толкова привързано към баща си, че дори за секунда не се отдели от него, докато бяхме в дома им. История, предизвикваща сълзи, но пък двамата са толкова щастливи и изпълнени с енергия.


Благодаря на магазин “Слънце“ – с. Врачеш, и на неговия собственик – Генка Босовска-Петкова, за голямото сърце и дарените продукти! Благодаря на аптека “Ивел“ и Елвира Георгиева за лекарства за малкия сладур! Голямо благодаря и на тайния ми приятел, който не желае да сподели името си, за огромната торба с покупки, които направиха празниците на тези хора още по-весели! Благодаря и на г-н Васил Иванов, за това че подарява на малкия юнак бюро, като се ангажира той сам до закара до адреса им! Оправям благодарност и към моите помощнички Денислава Минковска и Ани Иванова“, написа Мария и отправя послание: “Нека бъдем по-добри!“.


Мария Пехливаниду сподели още, че възнамерява да организира кампании за подпомагане на самотни родители и в други населени места в общината, като следващото е Трудовец. Който желае да окаже подкрепа, може да се свърже с нея чрез Фейсбук. 


Мария пожела да уточни, че не работи от името на фондации и не представлява такива организации. Да се занимава с благотворителна дейност си е нейно лично желание, което осъществява с безценната помощ на съмишленици и други добри, състрадателни хора.