Министерство на регионалното развитие (МРРБ) публикува през декември списък с класираните по Методиката за 100% финансиране на мерки за енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради по общини.


От блоковете в Правец, чрез общинска администрация, в рамките на срока за кандидатстване през 2022/2023г. са подадени 10 блока. Пет от тях са одобрени за финансиране ( бл.107, сборен блок №24, бл. 212, бл.108 и бл.203). Останалите 5 блока са в списъка с резерви, поради по-малкия брой точки, събрани по Методиката за оценка. Няма блокове от Правец в списъка с неодобрени проектни предложения.


По мярката за 100% финансиране са подадени общо 3 068 проектни предложения от 152 общини на обща стойност 3 972 426 084,04 лв. Тази  сума надхвърля близо 4 пъти разполагаемия бюджет. 


756 многофамилни жилищни сгради в 102 общини са одобрени за саниране със средства по процедура BG-RRP-4.023 „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“ в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост.


2178 сгради са в резервния списък с проектни предложения. В резервния списък са включени и предложенията, които имат по-висок резултат от 115 т., но са в общини, които са достигнали определените им лимити на безвъзмездна финансова помощ и не могат да бъдат финансирани.


През януари 2024 г. ще започне подписването на договорите с общините за предоставяне на средствата, които са изцяло безвъзмездна финансова помощ, за одобрените за финансиране сгради. От своя страна местните власти ще сключат договори със сдруженията на собствениците на одобрените блокове, след което ще бъдат обявени обществени поръчки за избор на изпълнители.


Срокът за изпълнение на строително-монтажните дейности с финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост е средата на 2026 г.


Собствениците на блоковете, които са включени в резервния списък от първия етап на процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд“, могат да кандидатстват за финансиране от Етап II, където финансирането е 80% , а срокът за  кандидатстване (документите се подават отново чрез общинските или районните администрации) е до 16.01.2024 г. Ако няма достатъчен интерес и подадените проекти са на по-малка стойност от предвидения бюджет, срокът ще бъде удължен до края на месец февруари 2024 г.