Пътуваща изложба разказва за 20 успели жени от ромската общност, 7 от тях са местни – Вася Василева – здравен медиатор, Еленка Иванова - учителка по български език и литература в ТПГ “Стамен Панчев“, Ивелина Христова – социален работник в отдел “Закрила на детето“ към дирекция “Социално подпомагане“, Микаела Найденова – медицинска сестра, тя от Враца, но е омъжена в Скравена, където преди известно време откри свой Център за неотложна медицинска помощ и възнамерява да разшири дейността си, Радослава Борисова – здравен и образователен медиатор в училището в Скравена, Цветелина Маринова – педагог в Майчин център – Литаково, Виктория Методиева – студентка трета година, изучава две специалности  - "Право“ и “Геология и проучване на природните ресурси“.


Изложбата бе открита днес в залата, изградена по проект “Хетеротопии“. Тя ще бъде на разположение на желаещите да я разгледат до 15 януари, всеки работен ден от 10:30 до 12:30 часа и от 13:30 до 16:30 часа. 


“Популяризирали сме изложбата в училищата, като сме отправили покана към тях да доведат свои ученици. Мисля, че жените, които тя представя, ще бъдат добър пример за подрастващите от общността, че мечтите се постигат, че най-голямото предизвикателство е да преодолеят предразсъдъците, да повярват в себе си, да се образоват и реализират професионално, каза пред наш репортер Адриан Ангелов – главен експерт “Етнически и демографски въпроси" в Община Ботевград. – И както казват от Сдружение “Либерална алтернатива за ромско гражданско обединение“ /ЛАРГО/, с което работим, тази изложба е доказателство, че ромската жена е способна да постигне много и нейните постижения могат да бъдат в различни сфери и на различни поприща. 


Адриан Ангелов съобщи, че от 2016 год. насам над 50 млади жени от ромската общност в нашата община са продължили образованието си във висши учебни заведения. “Работим с ученици от общността и ги насърчаваме да се образоват. Има фондове, които подпомагат обучението, отпускайки стипендии. Така например сега се предлагат стипендии за желаещите да учат за медицински сестри, тъй като има недостиг от такива специалисти в системата на здравеопазването“, каза още той. 


Изложбата е реализирана в рамките на застъпническа кампания на женските клубове по coциалния проект „Имам една мечта“ на Сдружение ЛАРГО – Кюстендил и норвежката застъпническа организация КУН. Тя вече бе представена в този град. Освен в Ботевград, изложбата ще гостува в Радомир, Ракитово и Дупница.