Отделението по Рехабилитация и физикална медицина в МБАЛ „проф. Ал. Герчев“, гр. Етрополе разполага с два нови апарата за иновативни терапии, прилагани успешно в престижни лечебни заведения в страната и чужбина. 


Първият от тях е уникален апарат за безболезнено въвеждане на колаген в тъкани и стави, т.нар. Guna терапия. С апарата за GUNA-магнитофореза се генерира електромагнитно поле, чрез което в тъканите се въвежда течен колаген с лечебна, профилактична и козметична цел. Прилага се за премахване на болката, по-бързо възстановяване след травми и операции, отстраняване на козметични дефекти.


Друга ценна придобивка е апаратът за Диатермия. При него се използва високочестотен електрически ток, за да стимулира генерирането на топлина в тъканите на тялото. „Това терапевтично лечение осигурява облекчение при хронични състояния, травми, възпаления, увеличава притока на кръв и подсигурява елиминирането на токсините“, обяснява началникът на отделението д-р Ирина Начева, под чието ръководство екипът работи с модерната техника.


Със закупуването на двата апарата ръководството на болницата се стреми да надгради предлаганите услуги в областта на рехабилитацията и физикалната медицина и да предостави на пациентите възможност да се лекуват по  най-съвременните методи на световната медицина.


Текст и снимки: Общината