При премахването на дърветата по бул. „Цар Освободител“ са спазени всички законови процедури. Това съобщи на днешния брифинг с местните медии кметът Иван Гавалюгов. 


„Има направено обследване от специалисти, изготвено е и становище от еколога. Причината за премахването им не е само, че са опасни. Във връзка с направената инвестиция в имота до зелената площ, преценихме, че е нужно да направим реконструкция на зелената система. По подобен начин направихме промяна и в други зелени площи в Ботевград, където извършихме благоустройствени дейности през миналата година. Въпросната площ предстои да бъде отново озеленена, там ще бъдат зададени нови, подходящи видове дървета. Разбирам, че темата е чувствителна и деликатна, но тези високи дървета там са опасни за хората, които ще посещават търговските обекти в района. Освен игрална зала, там ще има и голям търговски обект на верига магазини. Логично е, когато бъде изградена нова обществена сграда, търговски обект или други, средата около този имот да бъде съобразена с новите нужди и условия. Така се е подхождало и около обектите в близост по булеварда – магазини на популярни вериги от хипермаркети.“ – обясни Иван Гавалюгов.


На брифинга стана ясно още, че по време на реконструкцията на централната градска част – Етап 1, ще бъдат премахнати и няколко широколистни дървета - Конски кестени (Aesculus), разположени пред банка ДСК. „Тези дървета са засадени върху канализацията на града. С течение на годините тяхната коренова система е проникнала в канализационната инфраструктура и я е компрометирала. Няколко пъти при обследването и почистването на канализацията в района фирмата премахваше корените, но това е с временен ефект. Със сигурност след премахването им на тяхно място, или в непосредствена близост, ще бъдат подадени нови дървета, а от какви видове – ще решат специалистите.“ – допълни кметът.