Днес в цялата страна продължават възпоминателните церемонии по повод 151-вата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.


В София от 17.00 часа ще се проведат архиерейска панихида в храм "Света София" и възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски в София в 18.00 часа.


По време на церемонията възпоменателно слово ще произнесат президентът Румен Радев, кметът на София Васил Терзиев и ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев.


Възпоменателна церемония по повод 151-вата годишнина от гибелта на Васил Левски ще има и пред паметника му в парка на Военната академия. Домакин на проявата е началникът на академията генерал-майор Тодор Дочев.


Паметникът на Левски във Военната академия е открит през 2016 г. по инициатива на военно-патриотични организации.


В Столичната библиотека се открива документална изложба.


В родния град на Левски Карлово годишнината ще бъде отбелязана с митинг поклонение.


В Ловеч тази вечер се организира традиционното Национално възпоменателно факелно шествие в памет на Апостола на свободата Васил Левски, тази година под надслов "151 години безсмъртие". По рано през деня годишнината от гибелта на Левски ще бъде отбелязана и с гражданско поклонение пред паметника му в двора на Къкринското ханче.


Заради отбелязването на датата се въвежда специална организация на движението в района около храм-паметника „Свети Александър Невски" от 8 сутринта до 8 вечерта са забранени престоят и паркирането на автомобли.


По бул. „Васил Левски" в района на паметника от 10 сутринта до 20 ч. е забранено влизането и в двете посоки, както и по прилежащите улици. Има промяна и в градския транспорт в района.


"Васил Левски притежава онези добродетели, които всеки човек би следвало да притежава: да бъде добър към всички, да бъде честен към всички, да бъде смел да казва кривиците на този, който е срещу него. Както самият Васил Левски споделя: "Кажете моите кривици и аз твоите, па' да продължим заедно".


Това припомни Дора Чаушева директор на Националния музей "Васил Левски" в град Карлово:


"Той успява да увлича всички да последват неговите идеи. Един човек, който и да бил, колкото и голям гений да е, сам не може да осъществи такова всенародно дело. А, само човек, който има качествата и способността да убеди другия, че това е пътят, по който трябва да се върви, е особено ценно качество за Васил Левски".


Източник: Поглед.инфо