За поредна жертва на телефонна измама, този път в Самоков, съобщават от ОДМВР - София и апелират: Не давайте пари, поискани по телефона от непознати! Рискувате да бъдете измамени!  


Около 13 часа вчера жител на Самоков потърсил помощ от полицията, като съобщил, че е станал жертва на телефонна измама. Потърпевшият разказал, че около 11 часа е получил обаждане от непознат, представил се за “полковник от полицията“. В хода на разговора възрастният мъж бил въведен в заблуждение, че дъщеря му е причинила пътен инцидент и са необходими пари за освобождаването й под гаранция. Разтревожен, пенсионерът събрал всичките си налични спестявания в размер на 3 720 лева и 1150 евро, поставил ги в найлонов плик и го закачил на входната врата на двора си. Служители на РУ-Самоков изяснили, че парите са били взети от мъж, оттеглил се от адреса с лек автомобил. Незабавно били предприети оперативно-издирвателни действия съвместно с криминалисти от ОДМВР-София, в резултат на които съпричастният към измамата бързо бил установен на една от столичните автогари. 64-годишният самоковец е задържан за срок до 24 часа. Той направил пълни самопризнания и предал доброволно отнетата парична сума. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 209 от НК.


Ако на телефона си получите обаждане от непознат, който твърди, че е полицейски служител и Ви помоли за съдействие във връзка със задържането на престъпна група, като за целта  трябва „само“ да предадете всичките си налични спестявания и златни накити, то спрямо Вас се извършва опит за измама! 


ПОЛИЦИЯТА НЕ ТЪРСИ СЪДЕЙСТВИЕ ОТ ГРАЖДАНИТЕ ПО ТОЗИ НАЧИН!


∙ При получаването на подобно обаждане запазете  хладнокръвие, незабавно потърсете контакт с Вашите близки и проверете дали казаното по телефона отговаря на истината!


∙ В никакъв случай не давайте пари на ръка на непознати!


∙ Ако имате и най- малки съмнения, незабавно сигнализирайте на тел. 112, в най- близкото управление на МВР, съобщете на кмета на населеното място или на полицейския инспектор, обслужващ района Ви!