48 ястия се състезаваха във второто издание на кулинарния конкурс “Бабините гозби“, който се проведе днес преди обед в пенсионерски клуб „Светлина“ в Ботевград. В надпреварата участваха представители на пенсионерските клубове в цялата общината. Инициативата за събитието е на  общинската пенсионерска организация. То бе реализирано с подкрепата на Община Ботевград и ОП „Туризъм“.


За втора поредна година членовете на пенсионерските клубове посрещат с ентусиазъм кулинарната надпревара. Доказателство за това са майсторски приготвените гозби, с които се представят. Пита в подница, тутманик, приготвен по местни рецепти, топеница от печени чушки, сирене и кисело мляко, лютика, баклава, торти, тиквеник, баница, лучник, зелник – бяха само част от ястията, участващи в конкурса.


В началото на събитието председателят на общинската пенсионерска организация Цецка Иванова поздрави присъстващите, представи регламента и журито и пожела успех на всички участници в кулинарната надпревара.


Жури в състав Йонетка Йончева, Пламена Николова и Кети Ненчева имаше нелеката задача да оцени кулинарните изкушения и да извърши класирането. Критериите за оценка бяха: външен вид, автентичност, оригиналност на рецептата, вкусови качества, креативност и аранжировка.


Ето и имената на победителите в петте категории:


МЕСТНИ РАЗЯДКИ (тръкано, лютеница, лютика и др.):


1 място – Христина Джундрова от Пенсионерски клуб „Мургаш“ Врачеш - с тръкано и лютика


СОЛЕНИ ПЕЧИВА (баница, тутманик и др.):


1 място - Иванка Павлова от Пенсионерски клуб „Весел живот“ Трудовец – с Домашна баница


СЛАДКИ ПЕЧИВА (тиквеник, баница с яйца и др.):


1 място – Виолетка Борисова от Пенсионерски клуб Радотина – с Тиквеник


ХЛЕБНИ ИЗДЕЛИЯ (питка, погача и др.):


1 място – Мария Ерменкова от Пенсионерски клуб „Мургаш“ Врачеш – с Пита в подница


СЛАДКИШИ (торта, баклава и др.):


1 място – Надка Павлова от Пенсионерски клуб „Надежда“ Гурково – с Баклава


Община Ботевград беше подсигурила награди за всички участници. Победителите в отделните категории полупиха сокоизстисквачки за цитруси и електрически мелачки за подправки. 


Събитието бе уважено от зам.-кмета Борис Борисов, съветници в Общински съвет – Ботевград, както и много от кметовете на кметства в общината.