Най-големият град в автономната провинция на баските в Испания е Билбао. Именно в него в началото на февруари баскетболният отбор на Балкан изигра последната си среща от втората фаза на турнира за Купата на ФИБА Европа.

 



Залата, в която бе мачът - Билбао Арена, е изключително красива както отвън, така и вътре, тя побира повече от десет хиляди зрители.

 

Хубав е и старият квартал на Билбао - Каско Виехо. В него има много исторически забележителности, както и множество заведения, в повечето от които се предлагат традиционните "пинчос" - подобно на испанските "тапас", но малко по-различни и също толкова вкусни. В Билбао е роден големият мислител и писател Мигел де Унамуно, на него е наречен един от централните площади.

 



Безспорно най-голямата забележителност на Билбао е музеят за модерно изкуство Гугенхайм. Той заема площ от 25 000 кв.м., като 11 000 от тях са зали с различни произведени на изкуството. Пред него има две забележителни фигури - метален паяк, тежащ десет тона, наречен е Маман, и 12-метрова фигура от цветя на куче порода териер - превърнала се в един от символите на града.

 

Друго бижу е мостът Субисури, дело на бележития архитект Сантяго Калатрава. С фуникуляр може да се отиде до хълма Арчанда, откъдето се открива невероятна гледка към целия град.



Филмчето започва веднага след емисията Новини, която е от 20.30 ч.