Мъжете са по-проницателни и по-често от жените разбират за изневярата на своята партньорка. Въпреки това жените са по-подозрителни, но по-рядко откриват доказателства за измяната на партньора си, твърдят американски психолози, цитирани от здраве.bg.

Те са анкетирали анонимно 203 двойки, като въпросите им били насочени към това, колко често всеки един от мъжете и жените сам е изневерявал, доколко изпитват такива подозрения към партньор(к)ата си и в колко от случаите тези съмнения са се потвърдили.

За разлика от 18,5% от жените, почти 30% от мъжете са заявили, че смятат вероятността от изневяра като напълно вероятна. В цели 94% от случаите те са се оказали прави.

В отговорите си мъжете са били по-искрени, докато жените често са се опитвали да скрият или оправдаят изневярата си.

Психолозите от университетите на Вирджиния и Тексас определят резултатите от анкетите като доста неочаквани, тъй като мъжката интуиция винаги е повече поставяна под съмнение, а и мъжете са по-скептични към непроверената информация.

"Мъжете всъщност не са подозрителни както жените, а по-внимателни и не искат да се стига до прекъсване на дълги и сериозни лични отношения. Все пак, както установява анкетата, жените по-често се опитват да прикриват изневярата си и да създадат лъжливо впечатление у своя партньор", смятат учените.