По случай националния празник – 3-ти март, тази вечер пред паметника на Свободата зам.-кметът на община Ботевград произнесе слово, в което се казва:


Уважаеми съграждани и гости на община Ботевград,


Преди 146 години, с края на Руско-турската война, за нас, българите, се сбъдва най-смелият сън, в който знамето на извоювания български идеал за свобода се издига гордо над святото отечество. Същото знаме, на което непреклонният ни народ изписва с кръв думите “Свобода или смърт”.


В славната българска история отдаваме особена емоционална почит на датата 3-ти март, защото тя е еманация на идеала за свободна България и въплъщение на едно ново начало!


Но тази дата не е само това. Чутовно е ехото, което ни кара да се гордеем с трудно изминатия петвековен път към свободата, значението на Паисиевото дело и всички възрожденски просветители и революционери, борците за самостоятелна българска църква и български училища; да свеждаме глава пред жертвата на хъшове, бунтовници и 15-те хиляди, участвали в българското опълчение, между които над 150 опълченци от Ботевградския край; да отдаваме почит на знайните и незнайни руски, украински, фински и румънски вòини, оставили костите си по нашите земи, дори без гроб и опело за едничката и най-свята човешка свобода.


В последните години историческата наука, под напора на динамичната политическа реалност, постави значението на датата 3-ти март под прицел, но в крайна сметка историята не е само непресъхващ извор за национална гордост, а и повод за формиране на критична позиция при тълкуването на минали събития поради привилегията, която имаме – от дистанцията на времето да можем да ги „видим“, да ги оценим и анализираме, извличайки уроци за Днес!


Противоречива или не, може би ролята на тази дата е да ни научи да изричаме историческите истини без страх от спомена за  болката и сълзите, потъвали бездиханни в домовете на предците ни. Ние днес повтаряме имената им, редим тържествени слова, полагаме венци, смирено свеждаме глава пред загиналите и благодарим за святата свобода, а после посрещаме следващия ден с мисълта, че сме направили дължимото към паметта.


И точно тук е разковничето – непрочетените страници на Миналото притъпяват паметта ни, блокират рефлекса ни към търсене и осмисляне на информацията за онова, случило се ПРЕДИ… А това е най-прекият път към повторението на едни и същи грешки в човешката история.


В дни като този повече от всякога е нужно да си припомняме, че Отговорността се учи – всеки ден! Учи се - през паметта – за бъдещето! Само тогава саможертвите на предците ни могат да бъдат достойно разбрани и оценени, да бъдат реален коректив и пример за нас, съвременните българи, празнуващи Свободата!


Да възпитаваме децата си, че Свободата е празник на разума и съпричастието – това е пътят, по който днес можем да изведем българския дух до „Шипка“! Това е пътят, по който следващите поколения със самочувствие ще празнуват Свободата, разбирайки я като празник на българския дух, допринесъл за развитието на Общочовешкото!


Поклон пред героите, отдали живота си за свободата на отечеството ни!


Да живее България!


Честит празник!


Във втората част от празничната програма в чест на 3-ти март участие взеха водещите Николай Найденов и Поля Гайдарска, Общински духов оркестър – Ботевград, Младежки духов оркестър, Мажоретен състав, детски хор “Бонка Големанова“ и Смесен градски хор “Стамен Панчев“ при НЧ “Христо Ботев“ – Ботевград и Теодора Данаилова. 


Пред паметника на Свободата бе запален вечният огън в памет на героите. В знак на признателност към техния подвиг цветя поднесоха представители на местната власт, народният представител Марин Маринов, който бе гост на тържеството, неправителствени и партийни организации, образователни и културни институции. Цветя бяха поставени и пред паметника на патрона на града. С тържествена заря завърши честването на националния празник в Ботевград.