Разработката на Вероника Чаврова от “XI г” клас на ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“ е оценена високо в конкурса за есе на тема “Корея в моето училище”, организиран от катедра “Кореистика” към Софийския университет и 18 СУ “Уилям Гладстон”, със съдействието на Посолството на Република Корея в България. В нея Вероника представя своята идея за по-добро присъствие на корейската история, култура и език в средното образование и учебните материали.


Есето и е събрало необходимия брой точки по всички оценявани критерии на журито и нашата ученичка е поканена да вземе участие в свързаните с конкурса събития, сред които ученически уъркшоп “Моята Корея” в 18 СУ на 14 март и кръгла маса “Представяне на корейската история и култура в българските средни училища в съответствие с нуждите на младото поколение” на 15 март, на което откриване ще присъства посланикът на Република Корея в България Бе Джонгин.


По време на съвместната работа на учениците ще бъде създаден образователен ресурс с фокус Корея, който да може да бъде ползван широко от желаещите да научат повече за страната.


Публикуваме есето на Вероника Чаврова:


Корея в моето училище


Есе


Интегрирането на корейската история, култура и език в средното образование е иновативен подход, който насърчава глобалното мислене на учениците и обогатява културния им кръгозор. Особено ценен е и опитът от пътуването до Корея, който аз лично имах щастието да натрупам по време на своето посещение там.


Посетих Корея на 15 години и това беше вълнуващо и изключително важно за мен събитие. Животът в Сеул и Инчон, смяната на четири хотела, намирането на приятели в църква – всичко това създаде незабравими спомени, които са с мен и до днес. Първите ми две седмици в Корея бяха посветени на езикови курсове и бях изумена от изключителните грижи проявени от местните хора, които ме накараха да се почувствам по-уверено и комфортно в непознатата за мен страна. Като завърших курса се насладих на свободното си време, разглеждайки известни забележителности като двореца Changdeok, емблематичните магазини на улицата Gangnam и много други.


Но може би най-ценната част от този опит беше възможността самостоятелно да организирам живота си в друга страна без помощта на родителите си. Това беше важна стъпка за мен и се гордея, че успях да се справя сама, колкото и трудно да беше. Престоят в чуждата държава и справянето с ежедневните проблеми станаха истинско предизвикателство за мен. Това укрепи моето самочувствие, накара ме да се чувствам по-независима и зряла, а дейността ми в църковната общност ми позволи не само да разширя социалния си кръг, но и да се потопя истински в себе си и в местната култура.


Въз основа на преживяното и положителното въздействие, което то оказа върху моето развитие и перспективи, съм убедена, че ученическият обмен с училища в Корея би бил изключително ценен за българските ученици в тяхното опознаване на света.


Първо, този обмен ще ни предостави уникална възможност да се потопим в друга култура, да научим интересни неща за местния начин на живот и традиции и да подобрим своите знания. Според мен е важно как подобни преживявания помагат на учениците да развиват своята самостоятелност, да се адаптират към нови и непознати условия на живот, а също така да укрепват самочувствието си.


Освен това обменът на ученици от различни страни и култури помага за създаването на приятелства помежду им, създавайки основата за бъдещо международно взаимодействие и разбирателство. Така ще се създадат културни връзки между училищата и преподавателите, като ще бъде насърчено взаимното разбирателство и уважение между българския и корейския народ.


Вече три години усърдно уча корейски с помощта на онлайн преподавател от Корея, тъй като моето училище не предлага такова обучение като част от учебната програма. Опитът ми ме накара да се замисля за значението на включването на този език и култура в образователните програми като цяло, въпреки факта, че моето училище е специализирано в други области на обучение. Такъв културен и езиков обмен може значително да повиши многообразието в образователните институции и да подготви учениците за по-добро разбиране и уважение към културите.


Но това не е единствената идея, която искам да споделя с вас. Тъй като един от най-ярките ми спомени беше в караоке, бих предложа следната иновация: зала за караоке, но не каквато и да е, а монетна (코인노래방), може да се превърне в отлична новаторска стъпка. Подобно събитие би обогатило образователната среда, като даде възможност на ученици и учители да се потопят в уникалната музикална култура на Корея. А за да стане ученето забавление, оборудването на караоке залата ще позволи на учениците докато изпълняват популярни песни на корейски език да развият по-добре езиковите си умения.


И още. Представям си, че участвам във виртуална корейска екскурзия за ученици. Тя би позволила на учениците да се запознаят с културата и забележителностите на Корея без да напускат класните стаи. Благодарение на съвременните технологии за виртуална реалност, младите хора ще могат да се отправят на вълнуващо пътешествие из корейските улици, музеи, храмове и други забележителни места, изучавайки историята и културата на страната. Тази идея открива нови възможности за образователния процес, позволявайки на учениците да задълбочат знанията си за многообразието на световното културно наследство. По този начин една виртуална корейска екскурзия ще отвори нови перспективи за учене и ще донесе ярки, вълнуващи преживявания в училищния живот, стимулирайки интереса към опознаване на света и неговото многообразие.


Бих искала да вярвам, че идеите ми за корейската зала за караоке и виртуалната екскурзия са не просто стъпка към разнообразието в образователната среда, а реален отговор на съвременните предизвикателства на глобалното образование. За да има разбиране и уважение между хората, учениците трябва да познават по-добре различни култури. Въвеждането на подобни иновативни идеи допринася за развитието на глобални граждани, готови за диалог и сътрудничество. Така се предоставят нови перспективи за учене, развива се толерантното мислене, стимулира се творческото изследване и саморазвитието. По този начин не само се внасят разнообразие и жизненост в образователната среда, но и се създава уникална платформа за взаимодействие с различни култури, които обогатяват личностното израстване на учениците. А тя, от своя страна, стимулира търсенето на знания, изучаването на историята и културата на други страни, което формира взаимно разбирателство и мир в сърцата на бъдещите поколения.