Община Етрополе напомня, че съгласно законовите разпоредби, за притежаване на домашно куче следва ежегодно да се заплаща такса.


Всички собственици на домашни кучета, които все още не са регистрирали в общинска администрация, своя домашен любимец и не са заплатили таксата за притежание на куче, трябва да направят това до края на месец март.        


Размерът на годишната такса, която е определена от Общински съвет - Етрополе е в размер на 10.00 лева за гр. Етрополе, а за селата 5 лева.


Съгласно чл. 175, ал.2 от Закон за ветеринарномедицинската дейност от такса се освобождават собственица на:


кучета на лица с увреждания;


служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка;


кучета, използвани за опитни цели;


кучета, използвани от Българския червен кръст;


кастрирани кучета;


ловни кучета, собственост на лица, придобили право на лов по реда на Закона за лова и опазване на дивеча;


кучета, който придружават или охраняват селскостопански животни, които се отглеждат в регистриран животновъден обект.


Административната регистрация на всяко домашно куче в община Етрополе е задължителна, в т.ч. и на тези животни, които са освободени от заплащане на таксата. Регистрацията се извършва по образец (декларация) в деловодството на Община Етрополе, срещу представяне на редовно заверен ветеринарномедицински паспорт.


Кой е длъжен да плаща такса за притежаване на куче?


Съгласно чл. 116 и чл. 117 от Закона за местните данъци и такси за притежаване на куче собственикът, заплаща годишна такса в общината, на чиято територия е постоянният му адрес/седалище. В тримесечен срок от датата на придобиването на куче собственикът подава декларация в общината по постоянния му адрес/седалище. 


При констатиране на нарушения на собствениците на кучета ще бъде търсена административно-наказателна отговорност, състояща се в съставяне на Акт за установяване на административно нарушение и издаване наказателно постановление