Деца от ДГ “Детелина“ – с. Врачеш бяха на опознавателна екскурзия в ДЛС “Витиня“. Инициативата за посещението е на детската градина и кмета на селото Драгомир Григоровски, а поводът - Седмицата на гората. 


Гостите бяха приветствани от директора на ТП ДЛС „Витиня“ инж. Филип Ковашки, след което лесовъдите запознаха децата с ползите от горите и важността на тяхното опазване, обясниха им, че не трябва да ги замърсяват и да палят огън в горските площи, а само и единствено на предназначените места, разказаха им за професията на горските и ловните служители.


Децата показаха, че добре познават дивите животни, но бяха любопитни да научат повече за сърните и елените. Голям интерес у малчуганите предизвикаха малките семенца, скрити в шишарките. Лесовъдите им показаха как се засаждат дръвчета и заедно посадиха 6 бр. фиданки от черен бор. От своя страна гостите на ДЛС “Витиня“ зарадваха домакините със специален подарък – туя, която бе посадена на подходящо място, и специално изработена табела към нея. 


В края на посещението си всяко дете зася по един дъбов жълъд в саксия, която си взе за спомен от днешната среща. Лесовъдите заръчаха на децата да се грижат за тези жълъди, докато от тях пораснат малки едногодишни фиданки. Децата получиха и по една книжка „Горски приключения“, в която на достъпен за тях език е описан един работен ден на лесовъда.