Луковитското съкровище е тракийско съкровище от втората половина на IV в. пр. н. е. Намерено е случайно в района на Луковит от местен орач през 1953 г. Състои се от 15 сребърни съда - – 6 чаши, 5 фиали и 4 кани. Включва още и 3 непълни гарнитури от конски амуниции - миниатюрни правоъгълни и триъгълни плочки с изображения на лъвски и човешки глави, както и на сфинксове, 3 юзди и 3 железни топки. Съдовете са украсени с палмови листа, лотосов цвят, бадемови плодове и различни сцени - конник, тъпчещ лъв, и лъв, нападащ елен. Част от предметите са с позлата.


Луковитското съкровище може да се види в музея до 16 юли 2024 г.


Изложбата е един от акцентите в обтелязването на 43-годишния рожден ден на Историческия музей в Правец, който се отбелязва на 18 април.  На същия ден е и Международния ден за опазване на паметниците на културата. Денят се чества от 1984 година по решение на ЮНЕСКО. „На този ден отдаваме дължимото на националното ни наследство, почитаме хората, отдадени на каузата за опазването му, което е изключително отговорна роля.


Мисия и отговорност на Музея е опазването на наследството от миналото, проучването и социализирането на движими и недвижими културни ценности” – споделят от Историческия музей.-  По повод годишнината са и двете съпътсващи изложби „Нестинарството – българската магия с огнена жарава“ на РИМ Бургас, както и „Крепостта Боровец – легенди и реалност“, представяща живота в древната твърдина. С презентация се акцентира на ролята на ИМ Правец за проучване, опазване и социализиране на недвижимото културно наследство в община Правец.