Официалното откриване на международния детски фестивал “Единството е сила“ се състоя в зала “Ботевград“. Приветствие към участниците и техните ръководители отправи кметът Иван Гавалюгов. 


“Изключително ми е приятно, че за поредна година имам възможността да открия това знаково за нашата община събитие, което е и един от акцентите в местния културен календар. Знаково е, защото основни участници в него са млади хора. Радвам се, че събитието разширява своя обхват. Всяка година имаме участници от други страни и общини. Разбира се, в детския фестивал участват и талантливите деца от община Ботевград, за което искам да ги поздравя и да им благодаря за усърдието и желанието, с което всяка година взимат участие, за представленията, които изнасят. Вярвам, че и тази година ще се насладим на богата програма и най-вече на таланта, усмивките и настроението, което ще бъде предадено от вас към нас – зрителите.


Поздравявам и ръководителите за това, че полагат усилия да предадат на децата знания и умения в различните видове изкуства. 


Вярвам, че участниците във фестивала ще комуникират и ще създадат добри познанства помежду си, които ще имат своята устойчивост във времето. 


Пожелавам на добър час на четвъртото издание на детския фестивал “Единството е сила“, каза в приветственото си слово кметът Гавалюгов. Той връчи грамоти и плакети на ръководителите на състави.


В тазгодишното издание на фестивала участват: фолклорен танцов ансамбъл “Pruszkowiacy“ – Полша, с ръководител Piotr Grazadkowski; Културно дружество Младич Нови Пазар - Сърбия, с ръководител Емина Брънчевич; танцов клуб “Мистерия“ към Център за подкрепа и личностно развитие – Враца, с ръководител Марина Миладинова; вокална група “Весели звънчета“  при СУ “Христо Ботев“ – Враца, с ръководител Веселка Александрова; Народно читалище “Христо Ботев – 1884“ – Ботевград /детски хор “Бонка Големанова“ с ръководител Боряна Нешкова и корепетитор Силвия Младенска; мажоретни състави с ръководители Иванка Христо и Стела Бенчева; младежки духов оркестър с ръководител Константин Гайдарски; детски танцов състав “Орханийче“ с ръководител Цвети Дилова; детски танцов състав “Ботевградска младост“ с ръководител Веселка Божкова/; Народно читалище “Събуждане – 1895“ – с. Врачеш, с участници детски танцов състав “Мургаш“ с ръководител Радослав Цветанов; Народно читалище “Никола Ракитин -1890“ – с. Трудовец, с участници детски танцов състав “Жар“ с ръководител Георги Иванов; Народно читалище “19 февруари - 1906“ – с. Скравена, се представя със Състав за словесно изкуство с ръководител Цанка Йорданова; Дневен център за деца и младежи с увреждания – Ботевград, с директор Цветанка Георгиева; ДГ “Славейче“ – Ботевград, с директор Красимира Икова; музикално ателие “Невен“ с преподавател Невена Петрова; Дея студио с преподавател Дея Вълчева – художник; клуб “Хоро“ с ръководител Нина Велева; 


В края на официалното откриване представители на съставите пуснаха заедно балони и отправиха послание: “Единството е сила“.


По време на тридневния фестивал участниците ще се изявят на три сцени – в Ботевград, Враца и село Скравена. 


Концертът в Ботевград се състоя тази вечер в читалище “Христо Ботев“. Преди да влязат в големия салон, присъстващите имаха възможност да разгледат изложба на рисунки на възпитаниците на Дея студио и на децата от подготвителна група “Пламъче“ на ДГ “Кокиче“ – Ботевград.


Партньори на събитието са Община Враца и СУ „Христо Ботев“ - Враца.