Всеки втори българин (45 на сто) е пушач.

Това показват данни от изследване на агенция МБМД, направено сред 4908 души на възраст над 18 години в периода 2-20 октомври по поръчка на асоциацията.

Делът на пушещите е по-висок сред мъжете и по-младите хора. Средният брой цигари, изпушвани от един пушач дневно, е 19.

Дружеството "Булгартабак" има пазарен дял 65%, а 20 на сто е делът на редовно внесените чуждестранни цигари, сочи анализът.

Това съобщи председателят на управителния съвет на Асоциацията на производителите и търговците на тютюн и тютюневи изделия Емил Димитров, цитиран от Би Ти Ви.

Като основен фактор за избор на марка цигари пушачите посочват вкуса на цигарата - 62 на сто. Цената остава на второ място по важност с 52%. Далеч зад тези фактори са поставени съдържанието на по-малко никотин и катрани, филтърът на цигарата и видът на самата опаковка. Лоялност към марката е регистрирана при 43 на сто от пушачите.

Българските цигари поддържат добър имидж - общо 75% от анкетираните пушачи са на мнение, че не са по-лоши от вносните.

Законният пазар на цигари в България към октомври е 85 на сто, а 15 на сто е контрабанден.

От контрабанда на цигари с оборот за 200 млн. лева държавата губи годишно около 150 млн. лева от неплатени акцизи и данъци, каза Емил Димитров. Затварянето на безмитните магазини има благоприятен ефект върху пазара и количествата продадени легално цигари се увеличава, каза той.

Много от дребните търговци предпочитат да вземат вносни цигари без фактури и така крият оборот и регистрация на ДДС, каза Димитров. По думите му практически няма търговец с лиценз за продажбата на цигари, който да не прави 70 000 лева на година и всички те би трябвало да се регистрират по ДДС.

"Булгартабак холдинг" е предложил акцизните бандероли да се ползват до края на март 2009 г., въпреки предлаганото повишаване на акцизните ставки от началото на следващата година.