Европейската нощ на музеите се организира за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години инициативата се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото й издание. По своя формат Европейската нощ на музеите е широко отворена програма към възможно най-голям кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до експонатите и творбите, представени от музеи и галерии, но и да почувстват посланията им. Концепцията на инициативата е да се достигне до голям кръг от хора, с акцент младата аудитория, чрез представянето на необичайна и атрактивна програма, която освен възможността за запознаване с културното наследство, да предлага и други културни прояви.  


Националната програма за отбелязване на традиционната европейска инициатива, изготвена от дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ на Министерството на културата включва: тематични изложби, концерти и разнообразни арт прояви, както и специални събития, посветени на Нощта. В инициативата ще участват общо 61 държавни, общински музея и художествени галерии и техните филиали от 25 области в страната, които ще посрещат посетители със свободен вход. 


Тази година Европейската нощ на музеите съвпада с Международния ден на музеите, честван за първи път през 1978 г. - 18 май. Целта на празника е да се повиши информираността за ролята на музеите в обществото.


На 18 май 2024 г., събота, Исторически музей - Ботевград се присъединява към европейския празник заедно с повече от 50 музея и галерии.


Заложихме на представяне на значими събития от местните изкуства и спорт, както и на последните тенденции в общественото културно и социално пространство за многоликия образ на музеите. Съвременното изкуство и технологиите навлизат все по-категорично и от ден на ден засилват ролята си за развитието и модернизирането на едни от най-консервативните културни институти, каквито са музеите в България. За това решихме в партньорство с Фондация „Съвременност“ да включим за първи път в този пъстър форум един младежки и иновативен проект, създаден от DIGIPHYSICS и носещ топлото наименование „Гора“. Предварително ще кажем само, че той е част от по-голям проект № „25-00-79 Акция младежи“, включващ в себе си и участието на DJ SMYAH,  и на мотивационния лектор Никола Живков. Представянето на този проект, свързан с дигиталните изкуства, ще се състои в залата за съвременно изкуство към Исторически музей – Ботевград  - „Хетеротопии“, с приблизителен час 19:00 часа, което, разбира се, стана възможно и със съществената подкрепа на Община Ботевград. 


Преди това в сградата на музея, традиционно с нашите малки партньори от детски хор „Бонка Големанова“ под диригентството на Боряна Нешкова, ще открием нощното приключение с песен.


Фотографската изложбата, която сега е в зала „Арена – Ботевград“, визуализираща успехите на баскетболния мъжки отбор на „Балкан“, спечелвайки първа шампионска титла през сезон 1973-1974г., както и оригиналът на купата, също ще бъде на разположение на нашите гости, партньори и приятели. Това съобщиха от Исторически музей - Ботевград.


Часовниковата кула ще очаква своите приключенци в нощното й покоряване от 20:00 до 23:00 часа.


Нощта на музеите е отворена за всички! Заповядайте, за да споделите тези моменти на откривателство около богатото културно наследство и изкуството заедно с Вашите семейства и приятели!