На 18 май в залата за съвременно изкуство „Хетеротопии“ към Исторически музей - Ботевград, която се намира до Туристически информационен център – Ботевград, бе открита впечатляващата дигитална инсталация с наименованието "Гора“. Тя е създадена в рамките на проект „Акция младежи“ на Фондация „Съвременност“ и бе акцентът в програмата на музея по повод инициативата Европейската Нощ на музеите.


Инсталацията е дело на екип DigiPhysics. „Гора“ предоставя уникално преживяване на посетителите. Те могат да се потопят във виртуална гора, създадена от звук и светлина. Това е пространство, където дигитално и реално се сливат в полупрозрачна нишка, предоставяйки на посетителите възможност да се забавляват. Съчетанието от атмосферна музика, в акомпанимент на природни и дигитални звуци, с флуидни и динамични визии пренасят в една спокойна среда и приятно безвремие.


„Гора“ е повече от пространство - то е място за социализация и отмора, където възможностите за изследване и въображение са безкрайни.


Digiphysics е творчески колектив, фокусиран върху изследването на взаимоотношенията между физическия и дигиталния свят. Специално за нас те представят „Гора“ - мащабна интерактивна дигитална инсталация, създадена с помощта на иновативни технологии и креативен подход.


В подкрепа на целта на проекта, насочена към ангажиране на младите хора в града чрез изкуство, в рамките на инициативата се проведе лекция на младежкия активист Никола Живков с млади хора от града. Вечерта завърши с музика на DJ SMYAH. 


Дигиталните инсталации ще бъде отворена за посещения до 2-ри юни, всеки ден от 10:30 до 13:30 часа и от 17:00 до 19:30 часа (включително събота и неделя). 


Предстоят две нови събития по проекта „Акция младежи“. Те ще се състоят на 26-ти май и 1-ви юни. Участие ще вземат DJ Димана (Лютеница), DJ Кристиян Васиев. В програмата са включени и работилници за младежи. 


Следете facebook страницата на проект „Акция младежи“ за повече информация:


https://www.facebook.com/groups/6847217982072475


и Instagram профила на организацията:


https://www.instagram.com/stories/contemporarysocietyfoundation/


Проект 25-00-79 „Акция младежи“ е финансиран по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2023 г.