Военният клуб в Ботевград представя фотоизложбата “Война vs. живот в Украйна“. Тя е пътуваща и се реализира с подкрепата на Министерството на отбраната. 


Автор на фотоизложбата е фотографът Олександър Барон. Той е бесарабски българин от Украйна. Живее в Одеса. По образование е педагог, но в негово призвание се превръща фотографията. Самият той се определя като етнофотограф. Главни герои в снимките му са хора, които участват в различни празници и фестивали, събори, облечени в традиционно облекло. 


Началото на войната в Украйна променя приоритети на фотографа. “Когато започнаха да летят и падат ракети, нямаше нито фестивали, нито празници, както желание и енергия за такива“, казва бесарабският българин в интервю, което дава през миналата година за Българското национално радио. 


Той остава камерата за няколко месеца, докато не се появява идеята на Тетяна Станева – също бесарабска българка, да снима филм за три жени от Болград, чиито мъже са на фронта. По време на снимачния процес прави първите си военни снимки. Когато българи започват да изпращат помощи в Украйна, Олександър е имал възможност да пътува до Ирпен и Буча, където снима надупчените и разрушени обществени сгради, къщи, жилищни блокове. 


За България той казва, че е негова прародина, а за Украйна - негов дом. 


През 2023 год. част от фотосите му бяха представени в Европейския парламент, като поканата бе отправена от българските евродепутати.  


През февруари тази година фотографската изложба на Олександър Барон бе показана в Централния военен клуб в София. Тя съпътстваше премиерата на документалния филм “Писма от войната. Писмо 1 – Пулсът на Украйна“ на Тетяна Станева - сценарист и режисьор. 


От две години ежедневието на бесарабския българин преминава в обработка и превод на новините от фронта, които той и екип от украинци, живеещи у нас, публикуват в платформата "Бесарабски фронт".


Изложбата може да бъде посетена всеки ден от 9:00 до 16:30 часа. Тя ще гостува на Военния клуб до края на месеца.