“Кой контролира парите на българите: лев или евро” – това бе темата на дискусията, която се състоя в Ботевград по инициатива на Кузман Илиев – финансист и икономически  анализатор. Той е познат и като телевизионен водещ и продуцент.


„Когато някой каже на българите, че трябва да избират мeжду евро или лев, това е некоректно поставен въпрос. Това не е просто нашият си лев, който  трябва да си го пазим и обичаме...
Когато някой чертае картини и не казва, че бордът може да падне във всеки един момент, когато харчиш много, а продължава да харчи, той не казва на българите истината. Истината е, че има опасност за парите и спестяванията. Ние като мислещи хора трябва да си кажем: стига емоции, да гледаме обективно.
Има опасност Европейската централна банка да смени курса ни към еврото при приемането ни в еврозоната. Да се надяваме, че няма за пореден път нашите партньори в Европа  да ни третират като втора ръка. Това е черен сценарий, това е сюжет, който може да не се реализира, и аз се надявам да не се реализира, но ние трябва да сме наясно с него” – заяви Кузман Илиев..


Според него вариантът е  „златен лев”. Една валута, за да се конкурира с биткойни и други валути, които се появяват, тя трябва да има стабилна основа, стабилно обезпечение. И това обезпечение е злато.

„Едно от най-важните неща е парите да са здрави. Ако някой се гаври с парите ни и за една година имаме инфлация от 30% – това е проблем. Представете си от един тристаен апартамент да ти вземат едната стая,  няма как да си нормален спестител. Няма как да правиш инвестиции във времето, защото инвестициите идват от спестяване, няма как да правиш бизнес, защото ти си в несигурна среда.
Да, говорят, че в банките има 50-60 милиарда лева, но те не влизат в икономиката, защото предприемачите се страхуват да ги вземат.
Банките в момента са дори по-раздаващи, отколкото трябва. За април месец кредитите на ипотечния пазар са нараснали на годишна база с 23-24%. Когато около нас има няколко войни, когато основният ни търговски партньор – Германия, е в стагнация, нашите банки раздават ипотечни кредити. Не казвам, че това е непременно тотален балон, но те се чудят къде да отидат тези пари. Те не отиват за бизнес, те отиват за имоти. Защото хората казват, по-добре да си закупим имот, който ще си запази стойността, отколкото да инвестираме в среда на инфлация.


Ние свикнахме с инфлацията. А инфлацията е повишаване на цените и зависи от това кой контролира парите. Цените не би трябвало да растат, напротив – би трябвало да спадат. В една конкурентно способна икономика, в която машините стават все по-производителни, изкуственият интелект става все по-мощен и с много възможности, би следвало и себестойността на продукцията да пада. Т.с. със заплатите си да купуваме повече неща от магазина. Значи някой, който прави нещо с парите ни, е успял да надхритри производителността, да предизвика още по-висок ръст на цените. Т.е. някой работи срещу нашия интерес. И този някой, който контролира парите, са централните банкери навсякъде. Особено Европейската централна банка” – заяви още Кузман Илиев.

„Бордът означава, че валутата ни е евро, а левчетата, които имаме, са разписка за него. Ние обаче това го забравяме и казваме – левът е супер сила. Да, той е силен, защото срещу него стоят активи на центалната банка в евро. Няма значение дали ни харесва, това е реалността.
Финасовите министри  след 90-та година казваха: "Ние няма да трупаме големи задължения, защото сме в борд. Сега Асен Василев казва:  „За мен е пробем, че не сте харчили достатъчно.". И започват да взимат дългове, които раздават. В един момент обаче идва една финансова министърка - Росица Велчева и казва: "В държавата няма пари. А трябва да се плащат пенсии...". Кой да ни даде? Международния валутен фонд! Наскоро тук беше един чиновник от МВФ, който даже ни се скара, че са ни ниски данъците. Спомнете си тогава какво каза Бойко Борисов: "Ние трябва да се събразяваме с тях, защото те ще ни дават заемите.". Защо говори това? Защото на българската държава не й стигат парите. И вместо да вдигат данъците и да предизвикат социално сътресение  –  ще отидат в МВФ и ще поискат заем. В такава ситуация МВФ обича да казва: "Да, ще ви дадем, но курсът ви вече не е 2 към 1, а е 4 към 1.” – посочи по време на дискусията Кузман Илиев.


„Исках тази дискусия, за да сме информирани, да не реагираме първосигнлно. Да не си казваме – сега ще задържим лева и ще сме сигурни. Или пък да мислим,  че като отидем в еврозоната всичко ще е цветя и рози, защото там също има проблеми. Ние като общество трябва да бъдем по-грамотни финансово” – обобщи той.