Общинският съвет даде съгласие да бъде открита процедура по  провеждане на конкурс за управител на МБАЛ Ботевград за срок от три години. Договорът на сега действащия управител изтича в началото на август, което налага провеждането на конкурс. Той също може да участва, ако има желание да продължи да управлява ботевградската болница. 


Съветниците избраха д-р Христо Железарски и Христин Савов за членове на комисията по организиране и провеждане на конкурса, както и един резервен член – Борис Дренов. Предложението беше направено от Тихомир Найденов. То срещна отпор от д-р Петър Анастасов. Според него "хората, които влизат в тези комисии нямат необходимото компетентно ниво, за да избират управител на лечебно заведение". “Когато става въпрос за болницата в Ботевград и за здравеопазването в града, не мисля, че, с извинение, случайни хора трябва да влизат в тази комисия“, каза още д-р Анастасов. Той предложи в комисията да влязат хабилитирани лица срещу хонорар. Като впоследствие уточни, че те могат да бъдат управители на други лечебни заведения. По негови думи предишният избор на управител е бил гротеска. 


“Не знам дали е било гротеска, или не, но на предното заседание, когато разглеждахме отчета на болницата, постъпиха само и единствено суперлативи за управлението на г-н Орлин Цветков. Така че очевидно не е бил толкова лош този избор. Мисля, че е крайно некоректно да наричате двама от изявените общински съветници – д-р Христо Железарски и Христин Савов, случайни хора. Това е пълно безобразие и според мен трябва да им се извините. Не мисля, че само лекари трябва да избират управители на медицинско заведение.  Самият Орлин Цветков не е лекар, има здравен мениджмънт, но никога не е учил медицина. Не е задължително да бъдат само медицински лица. В крайна сметка това е едно дружество, което освен да предоставя здравни услуги, трябва да осигурява лекари, да осигурява подходящите лекарства, да избира доставчици и много други неща, които са повече в сферата на икономиката“, репликира Тихомир Найденов. 


Съветничката Петя Кочкова измести фокуса от докладната, изразявайки недоумение от решението на сегашния управител на болницата да напусне, както и че не желае да участва в конкурса. Тя директно обвини местната власт, че не предприема никакви действия, за да го задържи. Кочкова намеси и името на председателя на Общинския съвет д-р Илин Черняшки. “Злоупотребяващ с власт председател на Общинския съвет да постъпва така с един управител на болница. Понеже, видиш ли, образован, интелигентен, по-кротък човек и си мълчи, дайте да го мачкаме и да го изгоним“, заяви тя. Според нея Орлин Цветков е “позорно изгонен с грозни,  интригантски, манипулативни подходи, които са изключително грозни, но са си типични за нашата община“.


“Независимо дали г-н Цветков би желал да участва в този конкурс, или не, ние следва да го проведем“, репликира изказването на Кочкова председателстващият заседанието – Борис Дренов. Също така той обърна внимание на съветничката, че изказване й не е по темата – одобряване на процедура за избор на нов управител и избор на общински съветници за членове на конкурсната комисия. 


Думата поиска кметът Иван Гавалюгов, заявявайки, че иска да внесе яснота, за да няма интерпретации и инсинуации по темата, подхваната от съветничката Кочкова. “И аз да внеса малко яснота по темата, тъй като считам, че индиректно и директно беше визирана и моята персона. На уважаемите съветници и персонално на г-жа Кочкова ще споделя нещо, което официално не съм го споделял. Г-н Орлин Цветков, с когото имам прекрасни взаимоотношения и много добра комуникация, и аз, и той сме го споделяли неведнъж и два пъти. Резултатите на болницата се дължат и благодарение на тази добра комуникация и подкрепа от страна на Общината, персонално от мен, без да си приписвам никакви специални заслуги, това ми е работата. Два пъти през последната година - година и половина, съм бил причина той да не си тръгне по-рано. Два пъти е идвал при мен със заявление за напускане. Единия път беше изпратен от настоящия общински съветник д-р Петър Анастасов. При един скандал във връзка с дейността на отделението по хирургия и със заявления за напускане на медицински сестри, и т.н., не искам да изпадам в подробности, Орлин Цветков дойде и каза, че не може да остане в тази атмосфера и при това отношение от някои, като визира д-р Анастасов. Впоследствие разбрах, за щастие, че отношенията им са се подобрили. Във всяка една сфера могат да възникнат конфликтни ситуации. Но тогава за първи път той дойте с написана молба за напускане. Успях да го разубедя, потушихме скандала и проблема. Тръгна си, за добро или за лошо, един хирург, с когото д-р Анастасов работеше. Не го познавах персонално, макар че имах една среща с него. Какво точно се е случило, не знам, но в този момент ние запазихме този управител.


Втория път, когато при мен дойде г-н Орлин Цветков с молба за напускане, беше във връзка с възникнал проблем в отделението по хемодиализа. Тогава също направих всичко необходимо той да остане. Няма да визирам и цитирам имена. Тук не е д-р Черняшки, за да се защити. Споменах името на д-р Анастасов, тъй като той е тук и може да разкаже каква е била ситуацията. Факт е, че хирургията започна да работи добре. Това го отбеляза и самият управител г-н Орлин Цветков. А на последния отчет д-р Анастасов също даде положителна оценка, което е знак, че наистина проблемите са изгладени, което е най-важно в случая. Появяват се проблеми навсякъде, въпросът е да се намери разумно, логично, целесъобразно решение в интерес на болницата", това каза кметът Гавалюгов.


Иван Гавалюгов уведоми съветниците, че пред него Орлин Цветков съвсем коректно е изтъкнал мотива си да не се яви на конкурса, а именно предложение за работа в институция с дейност в сферата на здравеопазването, което смята да приеме. 


Заседанието продължи с разискване по предложението на д-р Анастасов за две хабилитирани лица, които да влязат в състава на комисията по избор на управител на МБАЛ. Но тъй като той нямаше готовност да посочи конкретни имена, предложението му не беше подложено на гласуване. 


Дамян Маринов направи предложение за прекратяване на дебатите, като поясни, че кметът Гавалюгов е канил съветниците на обща среща с предишните кандидати за управители на болницата. “Имали сме възможност да зададем лично въпросите си към тях. Така че при провеждане на конкурсите е имало прозрачност. Хубаво е в комисията да влязат общински съветници, които имат опит с провеждането на конкурси за избор на управител на МБАЛ, взимали са решения, и както показва статистиката, те не са били грешни“, добави Дамян Маринов. Той визира д-р Христо Железарски, който участва в състава на две комисии за избор на управител. Едната от тях взе решение за д-р Китанов, а другата за неговия приемник – Орлин Цветков. 


В комисията, освен двама общински съветници, влизат още двама представители на общинската администрация и един на Районната здравна каса. Изискването е един от членовете да бъде магистър по медицина.