За всички българи втори юни е е ден на почит,на преклонение пред саможертвата на хладите  борци за свободата на Отечеството.


Историческата памет е съхранила безброй доказателства за  признателността на поколенията към подвига та нашите предци.В различните драматични периоди от световната и българската история. Върху надгробните и пометни плочи на братските мигли ярко блестят имената на 86 /осемдесет и шест/ доблестни мъже от село Лопян, Община Етрополе, оставили костите си по бойните полета на Сърбия, Гърция, Турция, Унгария и България. Те завинаги остават в Пантеона на славата.


Втори юни е повод отново  да припомним, че в строя на  героите на България ще чуем имената на синовете на Лопян.


По данни на  Държавния Военно-исторически архив /ф.39.  оп. 3/:


- В Балканската война / 1912-1913 гаденя/ са загинали 27 /двадесет и седем / души.


- В Първата световна война /1914-1919 година/ жертвите от Лопян са 46 /четиридесет и шест/.


 В периода 1941- 1945 година са убити без съд и присъда 6 антифашисти.


- Ва заключителния етап на Втората световна война /1944-1945 година/запиват 7 /седем/ лопенчани, бойци от легендарната армия на генерал Стойчев.


Опитите зе фалалшификация на историческите факти, за подмяна на значението на 9 май 1945 година- Деня на победата над хитлерофашизма с празник на Европа и на европейските ценности са жалки и срамни, защото за всеки честен човек е ясно, че без Деня на Победата нямаше да съществува Обединена Европа.


И на Втори юни, и на всеки ден от годината имената на нашите зембяци ще напомнят винаги за едни трагични, но изпълнени с героика периоди от Българската история.


И никаква подмяна не може да унищожи истината за историческите факти и на националната ни памет.


Поклон пред пред безсмъртния подвит на синовете на село Лопян.


Текст:Радка Домусчиева


Снимки: Христо Христов