Десетки жители на Скравена и общината се събраха тази вечер на обновения площад „Христо Ботев“ в Скравена по повод честванията на 2 юни. Тържествената заря, с участието на Военно формирование 54 990 – Враца, бе кулминацията на проявите, с които община Ботевград отбеляза Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.


Преди това в библиотеката на НЧ „19 февруари 1906“ се състоя ученически конкурс за изпълнение на творба от български автор и рисунка на патриотична тематика под наслов „И певци песни за него пеят“.


В препълнения салон на читалището бе представен поетично-музикален спектакъл „Българска моя земя“ с режисьор Николай Найденов. В него участваха: изпълнители от Национална гвардейска част, Фолклорна формация „Ладена“, Квартет „Армейска песен“, мажоретни състави към НЧ „Христо Ботев 1884“, Драматичен театър – Ботевград, както и самодейци от НЧ „ 19-ти февруари 1906“ - Скравена.


Близо един час пред сградата на местното читалище свириха Общински духов оркестър - Ботевград и Младежкият духов оркестър при Народно читалище "Христо Ботев".


В храм „Св. Св. Козма и Дамян“ бе отслужена традиционната панихида в памет на героите.


Пред Паметник-костницата на Ботевите четници слово поднесе кметът на Скравена - Гергана Минкова. Тя приветства официалните гости и жителите на селото. Гергана Минкова припомни събитията на този ден преди 148 години, когато след ожесточени боевe във Врачанския балкан и гибелта на Христо Ботев, четата му се разделя на малки групи. Една от тях, предвождана от Георги Апостолов , води героични сражения в местността Рашов дол. В неравен бой загиват всичките 12 четници. Турците отрязват главите им и ги понасят от село на село, по пътя за град Орхание /днешен Ботевград/. Страшното зрелище минава и през Скравена. Родолюбиви скравенци успяват да откупят главите на Ботевите четници. Две от главите се връщат в село Уруците, днешно Гурково. Останалите десет остават в Скравена. Вечерта скравенските жени измиват главите, увиват ги в бяло платно и ги погребват в черковния двор със съдействието на свещеник Димитър Николов.


“В страниците на славната българска история записаха имената си и нашите деди от Скравена, като заложиха чест и живот и спасиха главите на Ботевите другари, както и още 136 мъже от селото, които оставиха костите си на бойните полета на войните за обединение на България.


Днес нека помним не само героизма на българските синове, дали живота си за родината, но и тяхната воля, и стремеж за изграждане на нова, свободна България! Нека с делата си покажем, че сме достойни за тяхната саможертва! Вярвам, че и ние можем с твърдост и последователност, с гордост и плам да обичаме своето Отечество и да работим за неговото добруване“, каза още в словото си кметът на село Скравена.


С традиционна церемония по поднасяне на венци и цветя пред Паметник-костница признателните поколения изразиха своята почит към саможертвата на падналите за свободата и независимостта на България.


На възпоменателното честване присъстваха кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов, председателят на Общинския съвет д-р Илин Черняшки, общински съветници, кандидати за народни представители, кметове на села в общината. Сред официалните лица бяха още родственикът на Христо Ботев - Боян Ботйов, който храни дълбоко уважение към жителите на Скравена и неизменно присъства на този ден в селото, и неговите синове.