На 30 май се проведе 9-то редовно заседание на Общински съвет Етрополе. На него присъстваха всичките 17 общински съветници.


С 10 гласа „за“ и 7 „против“ бе приета актуализация на бюджета на Община Етрополе към 30 май 2024 г. в размер на 33 298 576 лв. по приходната и разходната част. Приета бе програма за капиталовите разходи за 2024 г. в размер на 11 396 148 лв. и разходите за текущите ремонти за същия период в размер на 560 149 лв.


Прието бе прекратяване на членството в Сдружение с нестопанска цел „Местна инициативна група Община Етрополе – Община Тетевен“ и създаване на публично-частно партньорство чрез учредяване на Сдружение с нестопанска цел в обществена полза „МИГ Етрополе“. В мотивите си за предложението кметът инж. Владимир Александров изтъква, че предвид нежеланието на Община Тетевен да продължи участието си в МИГ „Община Етрополе – Община Тетевен“, е важно  Община Етрополе да го напусне своевременно и да участва в създаване на Местна инициативна група на територията на етрополска община. По този начин населението на Етрополе ще може да се възползва от възможностите, които предоставя многофондовото финансиране на подхода „Водено от общностите местно развитие“ на Министерство на земеделието и храните. По време на дебатите постъпи предложение от Янка Цветкова, общински съветник  от МК „Коалиция Левицата!“ (ПП „ЗС Александър Стамболийски“), Сдружението „Местна инициативна група Община Етрополе – Община Тетевен“ да не се закрива, а само да се пререгистрира или преобразува без Община Тетевен. Кметът инж. Александров обясни, че след решение на Общинския съвет Община Тетевен да излезе от сдружението, на практика то вече не съществува. За повече прозрачност по отношение на дейността му е добре Община Етрополе да си има своя собствена  Местна инициативна група. За целта са наети консултанти, които присъстват в залата, допълни кмета и предложи да им се даде думата за разяснения. Техен представител подчерта, че през периода 2014-2020 г. „МИГ Община Етрополе – Община Тетевен“ не е стигала до финансиране и Стратегията за развитие не е била одобрена. Освен това обстоятелствата за излизане на Община Тетевен не са вписани в регистрите, което на практика означава, че МИГ-а не съществува. Консултантът поясни, че едно преобразуване ще отнеме страшно много време и крие рискове от забавяне на процесите, свързани с одобрението на проектите, с които предстои да се кандидатства по „Водено от общностите местно развитие“ на Министерство на земеделието и храните. Много по-удачно е да се регистрира ново сдружение, подчерта консултантът, защото чисто процедурно трябва да се подготвят документи и да се разработи стратегия, а това отнема между 3 и 6 месеца.


В обсъждането и гласуването не участваха Димитър Димитров и Кристина Савова, поради заявен от тях конфликт на интереси. Предложението бе прието с 10 гласа „за“, 2-ма бяха „против“, а 3-ма се въздържаха.


Приет бе нов Правилник за организацията и дейността на Домашен социален патронаж – Етрополе поради необходимостта от привеждането му в съответствие с установените потребности на общинско ниво и приоритетите на държавната политика, както и в съответствие изискванията на европейското законодателство. С приемането на Правилника се очаква постигане на по-добра организация на предоставяне на социални услуги, повишава се ангажираността на Общината, постига се социална справедливост към гражданите, нуждаещи се от помощ при осигуряване на прехрана и други всекидневни грижи. Кметът инж. Владимир Александров припомни, че лично се е ангажирал храната за потребителите на Домашния социален патронаж да се приготвя от фирма на общината и даде пример с други общини, които са печеливши от подобни практики. Зам.-кметът Ивайло Георгиев подчерта и финансовата изгода от обособяването на общинска кухня, което ще облекчи бюджета на общината между 80 хил. лв. и 100 хил. лв.


По останалите точки от дневния ред общинските съветници гласуваха нова Методика за реда, начина и условията за отпускане на еднократна парична помощ на жители на община Етрополе. Приети бяха годишният финансов отчет на МБАЛ „Проф. д-р Александър Герчев“ Етрополе“ ЕООД за 2023 г., отчетът за предоставените мерки по Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби през 2023 г. , Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби през 2024 г. в Община Етрополе, както и актуализацията на Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост през 2024 г.


Пълен запис на 9-то редовно заседание на Общински съвет Етрополе може да гледате на следния линк: https://www.youtube.com/watch?v=s4y6tzVHPdc