Екипът на Никол Михайлска от X В и Деница Златева от X Б спечели наградата за най-добър сюжет в шестото издание на „Pravets Film Festival“ – конкурсът за късометражен филм на английски език, организиран от ПГПЧЕ „Алеко Константинов“.


Още три екипа от езиковата гимназия се включиха със свои продукции в надпреварата за големите награди. Това бяха ученици от 8 Г клас, екип от 10 А клас и екип от 12 А и 11 А клас. Те се конкурираха с участници от Добрич, Стара Загора, Кърджали и други краища на страната.


Много емоционална беше галавечерта на събитието, провела се на 1 юни в читалището в Правец. Публиката имаше възможността да изгледа всички ленти, допуснати до финалния кръг, а големите победители получиха своите награди, които им бяха връчени от официалните гости на събитието.


Международно жури с председател Шона Рикец – основател на фестивала, оцени творбите на учениците и определи победителите в няколко категории. Публиката гласува онлайн и също избра свой фаворит. 


 Ето и наградените:


"Борис Николов - най-добра кинематография“ /награда в памет на младия режисьор и възпитаник на гимназията/ – „Youth’s Crisis“ , Екип: „Kuyruk productions“,  Частно училище Райко Цончев, гр. Добрич;


"Най-добър сюжет” – „War of the Worlds“, Екип: „7 shades of life“, ПГПЧЕ „ Алеко Константинов“ гр. Правец;


”Иновация от ново поколение” – „A Heartbreaking Story“, Екип: „The Golden Trio“, Езикова гимназия „Гео Милев“, Русе; 


„Награда на публиката“ - „ Youth’s Crisis“ , Екип: „Kuyruk productions“,  Частно училище Райко Цончев, гр. Добрич;


"Най-добър филм” – второ място – „Souls“, Екип: „Souls“,  Езикова гимназия „Гео Милев“, Русе; 


"Най-добър филм” – първо място – „Tricked“, Екип: „TPA“ (Професионалните аматьори), Езикова гимназия „Ромен Ролан“, Стара Загора. 


Организацията на фестивала, превърнал се в традиция и част от културния календар на Община Правец, е дело на Шона Рикец – бивш учител-асистент по английски език от комисия Фулбрайт, и Стефка Атанасова – старши учител по английски език в гимназията. В провеждането на фестивалната галавечер участваха много ученици и преподаватели от гимназията.


Снимки: Василена Костуркова от 10 А клас и Никола Костадинов от 11 А.


Тазгодишните късометражни филми очаквайте в YouTube канал на ПГПЧЕ "Алеко Константинов".