11 милиона лева повече ще бъдат отделени за безплатна закуска и мляко на учениците от първи до четвърти клас, съобщи вицепремиера и просветен министър Даниел Вълчев пред депутатите от образователната комисия в парламента. Така субсидията за закуски на децата ще стане общо 28 милиона лева за 2009-та година.

Бюджетната субсидия за догодина за средното образование ще е два милиарда 370 милиона лева. С тези пари ще се финансира обучението на близо 162 000 деца в детските градини и 630 000 ученици у нас. Издръжката на един ученик се увеличава с 24 процента и става 1432 лева. Образователният министър Даниел Вълчев. „За оптимизация на училищната мрежа са предвидени 35 млн. лева, за обезщетения при предсрочно предотвратяване на договори сме предвидили 15 млн. лева. 20 млн. лева сме предвидили за оптимизиране на училищната мрежа чрез осигуряване на превоз, става дума за автобуси”.

За достъпна архитектурна среда в училищата са предвидени два милиона лева, за работа с изоставащите ученици и талантливите деца четири милиона, а за осъвременяване на спортната база – седем милиона. Безплатните учебници на учениците до 4 клас се струват на държавата 16 милиона лева, а от пети до 7-ми клас – 10 млн. лева. Пет милиона лева са предвидени българските училища зад граница.