В България са изградени 262 ракетни площадки за борба с градушките. В защитаваните територии има места, където са необходими още такива. Това заяви в шефът на ИА "Борба с градушките" Валери Ценов в ефира на NOVA. 


"Тези дни атмосферата е много неустойчива. Тази вечер се стреля в Монтана, Враца, Стара Загора и Сливен. Площадки имаме в Северозападна и Северна-Централна България. Във Велико Търново, където са сериозните щети тези дни, нямаме ракетен способ за борба с градушки", поясни той.


"За съжаление както ракетният, така и самолетният способ имат предимства и недостатъци. За да има  свобода на действие получават разрешение и спазват международни и държавни норми за движение във въздушното пространство", заключи Ценов.


В актуалната информация за противоградовите въздействия, публикувана днес на страницата на Изпълнителна агенция "Борба с градушките", се посочва:


581 ракети са изстреляни срещу градоносни облаци през изминалото денонощие в страната. Валеж от град в защитаваната чрез ракетен способ територия е регистриран в областите Стара Загора, Сливен, Монтана, Враца и Плевен. С 313 ракети са били обработени 7 облачни клетки от ракетните площадки на Изпълнителна агенция „Борба с градушките" в Южна България. В Северна България са изстреляни 268 ракети. С тях са били обработени 14 облачни клетки. 


На 12 юни е извършена и противоградова защита чрез самолетен способ над областите Ловеч, Велико Търново, Търговище и Шумен. Два от трите самолета са изстреляли 54 шпули и са обработени три градоопасни клетки.


От началото на активния сезон по противоградова защита, който стартира на 10 април, до момента на територията на страната са проведени 141 въздействия, обработени са 516 градоопасни облака и са били изстреляни 8549 ракети в териториите, защитавани от ракетен способ. В Южна България са изстреляни общо 5340 ракети, а в Северна България