Елаците-Мед АД, част от Група ГЕОТЕХМИН, е третата компания от минния бранш в страната, която посреща мениджъри от Асарел-Медет, Дънди Прешъс Металс Челопеч и Крумовград, и Каолин.


Инициативата е на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия. Председателят на организацията доц. д-р инж. Кремена Деделянова и заместник-председателя инж. Щерьо Щерев придружаваха гостите в Обогатителния и Рудодобивния комплекси на Елаците-Мед.


Делегацията бе посрещната на 12 юни в Обогатителния комплекс, край село Мирково от изпълнителния директор на Елаците-Мед инж. Драгомир Драганов. Той приветства своите колеги от минерално-суровинния отрасъл и сподели: „За мен е удоволствие Елаците-Мед да е поредната компания, която съвместно с НТС по МДГМ организира посещение на производствените си мощности за колеги от нашата индустрия. Обмяната на опит и добри практики е изключително важно, защото дигитализацията в минните дейности и обогатяването се развиват с бързи темпове и ние трябва да следваме устойчивото развитие на тези компании, които са много важни и за енергийния преход на ЕС. Без нашите суровини много други индустрии не биха могли да имат развитие“. Инж. Драганов запозна гостите с историята на Елаците-Мед и развитието на компанията през годините.


Посетителите, заедно със своите домакини инж. Стоил Димитров, генерален директор „Производство“, инж. Георги Петров, зам.-генерален директор „Производство“ и инж. Иван Кунчев, директор „Обогатителен комплекс“ посетиха основните производствени мощности. Обиколката стартира от изхода на уникалния 6,3 km тунел, свързващ двете производствени площадки, по който чрез гумено-транспорта лента рудата пристига от открития рудник край Етрополе. Групата от специалисти посетиха и командните зали на цеховете „Средно и ситно трошене“ и „Мелнично-флотационен“. Там те научиха подробности за внедрените автоматизирани системи за управление на производствения процес. По-късно разгледаха и действащото хвостохранилище „Бенковски-2“ и видяха рекултивираното хвостохранилище „Бенковски-1“. Гостите бяха запознати в детайли с експлоатацията на хидротехническото съоръжение, както и иновативната технология за обработка на плажните зони, чрез т.нар. процес „Mud Farming“, осъществявана чрез специализирани машини за обработка на хвостовия отпадък MudMaster.


В следобедните часове делегацията се отправи към Рудодобивния комплекс, за да разгледа и процесите по открития добив. На рудник „Елаците“ минните специалистите и мениджъри бяха посрещнати от д-р инж. Ивайло Николов, Генерален директор и инж. Васил Шишков, директор „Рудодобивен комплекс“.


Гостите от Асарел-Медет, Дънди Прешъс Металс и Каолин успяха да посетят диспечерския пункт, откъдето се контролира и управлява цялото производство на комплекса – по изземване на рудната маса и нейният превоз до разтоварните пунктове на КЕТ1 и КЕТ3. Последната спирка на групата бе на пречиствателната станция за отпадни води, изградена по проект на японската компания MMTEC.


Посетителите научиха, че до момента на територията на Рудодобивния комплекс са изградени три пречиствателни съоръжения и система от хидротехнически съоръжения, предотвратяващи замърсяването на чистите води и извеждащи ги извън контура на съоръженията за съхранение на минни отпадъци. Чрез тях е постигнат необходимият пречиствателен ефект и се осигуряват установените емисионни норми на изхода на пречиствателните съоръжения. Гостите видяха и строителната площадка, на която в момента се изгражда още едно пречиствателно съоръжение на територията на Рудодобивния комплекс.   


„Такива посещения са много полезни за колегите от минните предприятия, чрез добрата комуникация за споделяне на новости, иновации и добри практики между различните компании, за да могат да си помагат и занапред. Планираме тази инициатива да продължава и в бъдеще, като имам уверението, че следващата компания домакин ще е Дънди Прешъс Металс Крумовград“, каза доц. д-р инж. Кремена Деделянова – председател на НТС по минно дело, геология и металургия.