Официалната церемония по дипломиране на Випуск 2024-та на ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“ се състоя днес в двора на учебното заведение. 


“Животът от днес е пред вас. Живот за изява, живот за труд, за пътуване, за обич. Всеки от вас ще избере своята пътека и ще тръгне да търси своето щастие. Пожелаваме ви го от сърце!“, каза в обръщението си към зрелостниците директорът на гимназията Даниела Колева. Тя призова младите хора да не спират да се образоват, да са постоянни, упорити, дръзновени и отговорни, да запазят в себе си най-скъпите човешки ценности, като доброта и безкористност, истина и достойнство, свобода и разум. И да са горди, че бяха част от Златаровската гимназия. 


И както на всяко дипломиране, директорът на училището анализира резултатите от държавните зрелостни изпити и обобщи постиженията на зрелостниците по време на петгодишното им обучение.  


Даниела Колева похвали зрелостниците за достойното им представяне на държавните зрелостни изпити. На държавния зрелостен изпит по български език и литература постигнатият среден успех е много добър 4,87. 


41 зрелостници завършват с отличен успех, като 9 от тях са пълни отличници, 40 с много добър успех, 3-ма с добър.   


Директорът на училището подчерта, че Випуск 2024 ще остане в сърцата на своите учители като иновативен, креативен и с голям брой участници в олимпиадите по всички предмети. 


За първи път тази година ППМГ се включи в математически турнир под егидата на Софийския университет, факултет по математика и информатика. В него участват училища от Враца, Видин и Монтана. 


“С гордост мога да кажа, че всички ученици от Златаровската гимназия са се обучавали и възпитавали, за да израснат като стойностни личности с различни интересни възможности. На добър час, мили деца! Дерзайте по пътя на успеха!“, пожела Даниела Колева.


От името на Випуск 2024 благодарствено слово към учителите поднесе Божидара Зланкова. Към връстниците си тя  отправи следния призив: “Нека продължаваме да се стремим към знания и да правим света около нас по-добро място!“.


От името на родителите поздрав към зрелостниците отправи д-р Елица Петрова. “Мили зрелостници, уроците за вас не свършват с последния учебен час. Осъзнавате, че предстоят по-големи отговорности в бъдещето и по-сериозно навлизане в познанието. Не се страхувайте, знайте, че светът ви очаква! Посрещнете го с увереност, оптимизъм и непоклатима решителност“, каза тя в обръщението си към младите хора. 


За втора поредна година гимназията връчва златна, сребърна и бронзова значка. Те се присъждат по утвърдени критерии – успех от дипломата - 6,00, среден успех от държавните зрелостни изпити – над 5,50, класиране на олимпиади – на областен и национален кръг през 5-годишния период на обучение, активно участие в инициативи на училището, участие в проекти и най-малък брой отсъствия по уважителни причини. 


Със златна значка бе удостоена Божидара Зланкова. Тя получи и златна монета от Училищното настоятелство. Сребърната значка отиде при Деси Докова. Притежател на бронзовата значка стана Радостина Джамбова.


С пълен отличен завършват още: Даниел Йорданов, Диана Иванова, Елена Петкова, Елица Якимова, Петър Василев, Цветина Гергинова.