След 36 години отново нестинари в Правец

В сърцето на гората, сред шепот на листа и песни на птици, ще се събуди древен дух. Малък, но пълен с тайни и очарование, Античен фестивал ще открехне завесата на миналото. Готови ли сте за пътешествие назад във времето? Ето детайли:


На 12 и 13 юли 2024 г. /петък и събота/, предстои Пето издание на традиционния Античен фестивал в подножието на крепостта „Боровец“ край с. Разлив. Този път събитието ще бъде в по-различен формат. На 12 юли /петък/ вечерта след 18.00 часа на поляната преди заслона на ловците ще има сцена под открито небе. Кулминацията е изпълнението на един обред, идващ от древността – нестинарството, т. е. ходене върху жар с боси крака. Нестинарството е един от най-интересните обреди в България, единствен по рода си, съществуващ от много векове в мистичната Странджа планина (селата Българи, Кости, Резово, Бродилово и др.). С танц върху жарта, изпаднали в транс, нестинарите посрещат настъпващото лято, възхваляват името на бога Слънце, който носи със себе си огъня и го молят да ги дари със здраве, успех и плодородие през годината.


Нестинарството е вътрешно състояние на духа и винаги е свързано с понятия като Вяра, Желание, Любов, Отдаденост, Смиреност, Търпение, Душевна чистота. Сякаш земята се разтваря и магията се случва, в писъка на гайдите и тътена на нестинарския тъпан, в оживелите икони и мириса на тамян, нестинарите се разхождат в страховитата сила на огъня. Елате и вижте с очите си това!


На 13 юли /събота/ за пети пореден път ще бъдат представени антични възстановки в подножието на крепостта Боровец. Участниците са от Сдружения за антични реконструкции MOS MAIORUM  ULPIAE  CERDICAE и DUX ANTIKA. Събитието цели да популяризира археологическия обект с национално значение Антична и късноантична крепост Боровец. Поканени са и нови приятели  от АЛОС – център за неформално образование и културна дейност, които ще Ви потопят в света на античните настолни игри.


Организирани са презентации на облекло, въоръжение и екипировка през късната античност, на раннохристиянска литургия, представяне на занаяти, монетосечене, римска медицина, антични настолни игри за деца и още, съобщават от Исторически музей - Правец.


Ето и програмата за 13 юли /събота/ по часове:
10:00 ч. разходка до крепостта Боровец, придружена с тематичен разказ;
11:15 - Откриване и представяне на сдружение "Mos Maiorum Ulpiae Serdicae", "Дукс Антика" и център за неформално образование и културна дейност "АЛОС";
11:30 - Демонстрация на облекло, въоръжение и екипировка през Късната античност;
12:00 - Военни построения и клетва на легионера;
12:30 - Ранното християнство по нашите земи - презентация на литургия;
13:00 - Демонстрация на антични настолни игри и турнир;
13:30 - Демонстрации и представяне на занаяти, монетосечене, римска медицина;
14:00 - Игри с публиката;
15:00 - презентация за крепостта Боровец и разходка до обекта.