Фестивалът радва с богата програма малчуганите и техните родители


На 29 юни по покана на община Етрополе и специално за празника на града идва пътуващият фестивал „Лятно театро“, за да празнува заедно с деца и родители. 


Фестивалната програма започва в събота, 29 юни, от 10:00 ч. на Централния площад в града с куклено-театралния спектакъл „Повече от магия“ нa театър „Трио“ и анимацията със забавни игри за малки и големи, наречена „Лятна игротека“ на „Малка театрална компания“. Забавленията продължават с арт работилницата „Шарена черга“ на театър „Трио“, а кулминацията на празника е шоуто със сапунени балони „Балон като слон“. До края на фестивала в 13 ч. публиката може да разгледа интерактивната изложба „Дигитално мастило“, в която картините оживяват, когато ги гледаш през таблет благодарение на технологични иновации като разширена реалност.  


Тази година фестивалът “Лятно театро” отново е посветен изцяло на семейството, за да подчертае важната роля на пълноценно прекараното време с децата. Време, през което те имат нужда да получат цялото внимание на своите майки и бащи и което да им помогне в изграждането на емоционална интелигентност, добиването на увереност и по-бързото усвояване на нови умения през различни игрови модели. 


Фестивалът „Лятно театро“ се организира от „Малка театрална компания“ – независима организация, работеща в сферата на сценичните изкуства и носител на приза за сценични изкуства с кауза на наградите на Артакция.  Компанията е създадена от четирима приятели от НАТФИЗ, влюбени в театралната магия и природата на красивата ни планета. Това са режисьорът Емил Йорданов и куклените актьори Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев. Основана през 2013-а, компанията работи в посока социално ангажирани представления. Неин фокус са устойчивото развитие, опазването на околната среда и технологичните иновации. Наред с България, фестивалните участия на трупата включват Белгия, Швеция, Турция и Румъния. Компанията  създава първият в света куклен спектакъл с виртуална реалност „Островът на съкровищата v1.0“, а през 2019-а попада в селекцията на Пражкото квадринале - най-големия форум за постижения в сценографията. През 2023 г. дава старт на първия в Габрово 24-часов театрален маратон „Театър-24“, който още с пилотното си издание печели наградата „Събитие в областта на културата в Габрово“ с най-много гласове и от журито, и от публиката.  


„Лятно театро“ се осъществява с финансовата подкрепа на община Етрополе.


И тази година наши партньори са любимите на децата Кубети.