В навечерието на Празника на Етрополе - Петровден  жителите и гостите на града имаха възможността да се насладят на поредица от разнообразни и атрактивни събития.


Кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров постави началото с откриване на Алея на занаятите, разположена в централната градска част. 


„Щастлив съм, че интерес към нашето събитие проявиха и представители от София, Казанлък, Разград, Костенец и много други населени места. Тази година участниците са с 10 повече. За мен е изключително важно да се популяризират традициите, обичаите и да се съхранява българщината. Благодаря ви за усилията, които полагате и за красивите произведения на изкуството, които правите. В мое лице вие винаги ще имате подкрепа, за да можем единни да популяризираме таланта на всеки един от вас”.


Над 25 майстори и занаятчии  представят свои ръчно изработени творби: дърворезба, икони, художествено плетиво, бижута, декупаж, чаши от полимерна глина, продукти от шафран, ръчно правени сапуни, билкови елексири, сувенири и всякакви други майсторски изделия. Всеки един щанд бе представен по атрактивен начин от Малинка Василева от Женската вокална група „Димана“ при НЧ „Тодор Пеев-1871“.  Водещата припомни, че на Петровден се отбелязва и Денят на занаятите в България. Тези традиции носят в себе си  красотата, творческото въображение и спецификата на различните етнографски области в България, което ги прави така привлекателни за хората. В рамките на два дни жителите и гостите ще имат възможността да разгледат и да си закупят от предлаганите изделия на занаятчиите.


Петъчната вечер продължи с още изненади. За първи път в Етрополе се проведе демонстрация и флашмоб по народни танци с участието на  Фолклорен ансамбъл „Балканска младост“ при НЧ „Тодор Пеев-1871“ под ръководството на Калинка Пушкарова. В общия проект се включиха както хора, които активно се занимават с народни танци, така и начинаещи аматьори, влагайки цялата си душа.


Текст: Общината


Снимки: Христо Христов