„Бих бил най-удовлетворен,  ако спра трудната миграция от нашата община и я направя в обратни цифри“


Когато бизнесът в един град е силен, тогава и кметът, според мен, ще е успешен – това го виждаме в цяла България, и в целия свят е така.


- днес гостуваме на Община Етрополе. Следващият ни гост е кметът на общината инж. Владимир Александров. Честит празник, г-н кмете!


- Благодаря. Радвам се, че в днешния ден, в празниците на град Етрополе сте тук и имам възможността да дам едно интервю – интервю, с което мисля, че ще популяризираме това, което се случва в нашия град, защото за мен лично като кмет това е важно да се знае.


- Събрахте много хора, много гости в града.


- Да, винаги мисля, че когато се празнува празника около Петров ден, хората се събират. И тази година беше показателна. Включително и Алеята на занаятите – алея, която аз лично мисля да популяризирам и да разширя нейната дейност, най-малкото затова, че като българин, като кмет на една община държа да презентирам това, което се произвежда в нашата община, в България – българската продукция, а не в вносната.


- Г-н Александров, преди време гостувахме в красивия ви град. Тогава заместник-кметът Ивайло Георгиев каза, че приоритет на управлението ви е да изпълните предизборната си кампания и обещанията към гражданите. Докъде стигнахте с реализирането Етрополе да разполага с пречиствателна станция? 


- Пречиствателната станция е един от най-големите проблеми за нашия град. В годините този проблем е нерешен, въпреки смените и амбициите на доста предходни кметове. Към днешна дата смея да твърдя, че през Общински съвет мина проект за устройствен план и към днешна дата сме разписали прединвестиционно проектиране с цел да запазим съществуващото съоръжение и евентуално да наградим ново. Но всичко това ще го разберем след може би още около 60 дена, защото дните, в които трябва да се предаде договора по ПИП, са 90 дена от неговото подписване. Ние го разписахме в месец май. Искам да изкажа своите благодарности към Росица Итова – областния шеф на ВиК, както и към доц. Галя Бърдарска за това, че ни съдействат по подготовката на техническото задание за проектиране. Направихме едно цялостно обследване на всички водохващания – хубаво е слушателите и гражданите на нашия град да го знаят, с което изследвахме дебитите, качеството на водата. Смея да твърдя, че етрополци пият добра вода, но мътността понякога минава над 57 NTU, което не е ОК. Това са около 5-7% на годишна база, имаме влошено качество на водата. И да кажем, че около 92-93% имаме добри показатели на питейната вода. Единственият проблем към днешна дата е мътността на водата, особено при валежи. Наблюдава се буквално и сега във водопроводната мрежа на града. 


- По какви други проекти работите, които целят развитието на общината? 


- Проектите не са малко. Задачите са доста, които сме си поставили. Етрополе никога не е имало благоустройствена компания или БКС, създадено общинско предприятие, което да се грижи за чистотата, озеленяването, сметосъбирането. В момента сме в процес по създаването. С решение на Общински съвет ми се дадоха правомощия като кмет да организирам тази дейност и се надявам август, септември месец най-късно това нещо да е вече факт. В момента се водят и преговори с юристите на съществуващата фирма – „Уейст Солюшънс“, която подържа сметосъбирането в нашия град. Така че мисля, че това ще е факт август месец. Също така създаването на едно социално предприятие, което да се грижи за обществената кухня в нашия град. Досега тази услуга беше изнесена от фирми. Естествено, аз мисля, че е редно общината сама да организира готвенето и подсигуряването на топъл обяд, проектите и програмите и грижи в дома са ни да готвим, а не да отдаваме тази дейност на други.


- Да, това е в интерес на гражданите, които живеят тук. 


- Абсолютно. Това нещо е регистрирано и се надявам от 15 юли, с божията помощ, да бъде факт.


- Да бъде факт. Дано да се случи бързо, да.


- Всичко е организирано, направено е, да. В момента назначаваме хората, така че нещата се движат и се надявам за всички граждани да са в правилната посока. От това нещо ще спечелят само етрополци, защото ще бъдат икономисани немалко средства на годишна база, които естествено можем да преразпределим за други дейности в нашата община. 


- В медиите много усилено се пише, че предстои именно в Етрополе да бъде изграден внушителен паметник на Васил Левски, какъвто почти никъде няма. Това ваша инициатива ли е и с какво ще е по-различна тази скулптура на Апостола? 


- Внушителен не бих казал, но един забележителен паметник би следвало да се направи в нашия град. Казвам защо. Зад проекта седят архитект Станислав Константинов и скулпторът Красимир Ангелов. Те имат десетки паметници, изработени на Апостола, но може би за първи път ще бъде изработена триметрова фигура в цял ръст, която ще бъде поставена на сегашната морена в нашия град. Естествено, цялата процедура е спазена, с обществено обсъждане. Аз лично като кмет в началото мислех, че мястото на паметника е тук, в центъра на нашия град, но доста бързо ме убедиха в противното, защото нашият град има един прекрасен, утвърден във времето революционер, писател, деец – това е г-н Тодор Пеев. Читалището е кръстено на негово име и самият център, самата архитектурна линия и дизайн е направена в негова чест. И затова мисля, че е редно паметникът на Апостола да е на мястото, на което е осъществен и сега, където се намира морената. Благодаря за съдействието на Краси Ангелов. Отварям една скоба. Този паметник ще бъде изграден по програма „Българските добродетели“ – това е една програма с групата ГЕОТЕХМИН, която мисля, че шеста-седма година ще е на територията на нашата община и няма да тежи най-вече на бюджета на етрополци. 


- Вие сте един от малкото толкова дейни кметови. Изглежда, че всичко правите с лекота и с лекота ви се случва. Срещате ли трудности по време на управлението си? 


- Явно изглежда, че с лекота се случват нещата, а реално не е така. Със сигурност трудностите са всеки ден, ежедневно. Идвам от голяма група фирми и практиката ми и работата ми досега не са изпитвали такава трудност, може би най-вече в работата с хората, защото тук работата е изключително много и проблемите са от най-различен тип. Естествено, че има проблеми, но за да се решават проблемите е важен екипът. И именно затова са наложи немалко промени да направим в нашата община и да я направя в модела, в който аз смятам, че е правилен за управление и структура на една община, за дейността, за да могат да се взимат по-лесно решенията и реално да имаме повече компетентни хора, на които да разчитаме.


- Кое е нещото, което сте искал да реализирате досега и все още не сте успял? 


- Може би от всичките ми цели и амбиции и с което аз лично ще се чувствам най-удовлетворен, това е, ако спра трудната миграция от нашата община и я направя в обратни цифри. Ако към днешна дата около 280 човека влизат да работят в нашата община, то около 770 човека излиза да работят. За една община около с 11 000 жители това са сериозни цифри. Трудната миграция е около 15-16%. Искам тези 15-16% хора, които излизат от нашата община да работят, реално да останат 5. Това, което трябва да направим, е да разкрием поне едно ново предприятие и едни нови работни места, които да подсигурят работа на от 80 до 100 човека. Това ще е голям напредък за нас. 


- За малък град имате и много добре развити спортни дейности и известни личности, въпреки малкият бюджет. Как успявате да подпомогнете и спорта? Видях много красив стадион, ново мини футболно игрище.


- Един кмет преди всичко трябва да презентира неговата община и смея да твърдя, че не само спортът е много развит. Детските градини са напълно безплатни в нашата община, които предлагат уникални услуги. Включително имаме детски градини със солни стая – хората трябва да го знаят. 


- Детски градини със солни стаи?


-  Със солна стая, да. Тепърва предстои разширение и в другите детски градини. Една от най-модерните ясли имаме на нашата територия. Така че жителите, от гледна точка на това дали се отглеждат правилно техните деца – делим я от образователната система, мисля, че е на ниво и аз лично като кмет се гордея с това нещо. Същевременно на наша територия има две училища, които не трябва да се пропускат – това са СУ „Христо Ясенов“ с един от най-големите басейни. Само преди броени месеци направихме едно уникално състезание с участието на Таня Богомилова като специален гост. Тепърва предстои развитие и на басейна в тази посока. Имаме уверението и от Столична община, и от НСА, че ще подсигурим и достатъчно треньори. За момента сме подсигурили треньори от Ботевград и реално от Етрополе. Трудно е да се подържи и да се развива един басейн в състоянието, в което се намира и нашият басейн, но смея да твърдя, че ние сме го постигнали, и който е дошъл и е ползвал басейна е останал с положително мнение за него. Имаме дуално обучение – гимназия „Тодор Пеев“, която работи успоредно с един от най-големите работодатели не само в Етрополе, а и в София-област – това е рудник „Елаците“. Децата, които завършват това училище, получават ценз, с който реално на другия ден стартират професионалната си реализация в предприятието. А пък който иска – тази година видяхме, че имаше и раздадени дипломи за кандидатстване в Минно-геоложкия университет. Относно спорта – да, спортът е развит. Имахме разминавания, или поне в моите очаквания, които даже не искам да ги коментирам, но факт е вече новият футболен отбор. Само в петък, на 28 юни, направихме кастинг с г-н Христо Стоичков – кастинг, на който дойдоха много деца. Новият отбор е Професионален футболен клуб „Етрополе“. В момента работим по узаконяването на логото на отбора и се надяваме септември месец да се стартираме успешно в Българската футболна лига. Естествено, ще играем в „А“ окръжна група. Не можахме да спечелим лиценза и не ни предоставиха лиценза за „В“ група, но пак казвам, това са стари теми, които вече са ми зад гърба, и гледам напред. 


- Виждаме, че сте отдаден изцяло към грижа за хората. Чухме едно мнение и на бизнеса за вас и изобщо за начина, по който бизнесът контактува с общината и как помагате на бизнеса. Как се грижите за местния бизнес? Вашата гледна точка да чуем.


- Като намирам правилния тон и диалог най-вече в бизнеса. Когато бизнесът в един град е силен, тогава и кметът, според мен, ще е успешен. Това го виждаме в цяла България, и в целия свят е така. Жалко е за хората, които не са го разбрали и работят в обратната посока. Разбира се, един кмет може да влияе много. И ако той е добронамерен и разговаря и спомага за развитието на бизнеса, пак казвам, успехите неминуемо ще дойдат. И именно това се опитвам да налагам в управлението си – да направя достатъчно контакти на бизнеса с хора, включително хора и от управлението, от министерствата, за да могат да се случват нещата в положителна посока за развитие. 


- Доколкото съм запозната, инж. Александров, имало е и бизнесмен, който е искал да изнесе бизнеса си в друга община, ако вие не спечелите изборите. Вярно ли е? И как успяхте да го задържите този човек? 


- Пак казвам, радвам се, че всичко минало е вече в историята и нещата не са факт. Горд съм с това нещо. Да, действително имаше хора. Не искам да връщам тази тема за разговор. Тя вече не е на дневен наред. Ново е управлението в града и хората трябва да го променят и да го разберат. Искаме така да се случват нещата, както е днешният ден – слънчев, така да се случват и повече слънчеви дни за бизнеса в Етрополе, защото това е пътят към успеха. 


- Ние много пъти сме искали да гостуваме на Община Етрополе, но през изминалото време предаването „Радиокафе“ не беше допускано. Отправяли сме покани към бившия кмет, аз лично не го познавам, разговаряла съм с него само по телефон и нито веднъж той не откликна с „Да, заповядайте! Добре дошли сте!“. А ние така сме свикнели да чуваме „Добре дошли сте“, Българското национално радио винаги е добре дошло навсякъде.


- Радвам се, че има такъв голям интерес, не само от вас, а от всички медии към нашия град. Явно сме на добрия път, посоката ни е правилна. Няма как да коментирам предходни кметове. Това си е било в негов ущърб за мен. За да се случват прозрачно нещата, всичко да е на масата, трябва да има повече участие. Гражданите трябва да знаят какво се случва. И това е ролята на едно ръководство и на едно управление и това е моето послание към всички кметове: бъдете дейни, развивайте вашите общини. Може би аз като млад кмет на 6-7 месеца не върви да съветвам другите, но виждаме какво става с хората, които са се окопали и реално нашият град беше превърнат в един „частен град“. Аз ще използвам възможността тук да ви подаря няколко книги. Те не са случайни книги. 


- Няма по-хубав подарък изобщо от книгата, според мен. 


- Първата е „Етрополе и околностите“. Това е за всички вашите слушатели, да се запознат с тази книга. Етрополе е уникален край. Има много голям потенциал, стига той да се използва положително, и то с една единствената чел – да живеем всички много по-добре. Това са всички забележителности на нашата територия. 


- Благодаря ви. „Етрополе и околностите“ на Вяра Канджева, Антоний Ханджийски. Наистина много добре направена, със страхотна корица и илюстрации. Чудесна книга! Благодаря ви!


- Тъй като сме дейни в доста посоки, каним доста хора да гостуват при нас. И пак казвам, на момент това ми е цел. Имам броено време – три години и пет месеца ми остават. Нямам намерение да съм от кметовете, които се окопават. Въпросът е, че за тези три години и пет месеци трябва да покажа, че можем да направим заедно много повече неща. Едно такова доказателство е и една книга, която искам да ви подаря, на проф. Христо Пимпирев. В Етрополе беше презентиран филмът „Антарктическия стопаджия“, също и книгата на проф. Пимпирев. В рамките на 6-7 месеца два пъти не гостува. Подаръкът за мен лично е уникален. Имам ангажимент с професора и дано да слуша вашето радио. Тя е с автограф от него. Има един връх на Антарктида, който се казва Етрополе, и всички слушатели трябва да знаят това нещо. Пак казвам, аз лично като кмет се гордея с това и се надявам професорът да забие Етрополското знаме, което му връчих, на Антарктида. 


- Благодаря ви! Много ценен подарък. 


- Третата книга е един алманах – Алманах на минния добив. Той също е с подпис от неговия автор – проф. Константинов. Надявам се и той да слуша. Интересно е, че съвсем случайно, по азбучен ред, започва именно с една моя статия в алманаха. Защо ви я подарявам? Защото Етрополе през годините и вековете се е утвърдил като един миньорски град и може би това го запазва и до ден днешен. Важно е за мен, пак казвам, като кмет да презентирам положителните неща.


- Благодаря ви! Много се развълнувах. Страхотни подаръци, наистина. Много ви благодаря, г-н кмете. Г-н Александров, привлякъл сте и инвеститор, който да възобнови лятното кино в града. Кога намирате време да отдадете нужното внимание на всички? Работи ли вече киното? 


- Разбира се, киното има история в нашия град. Киното се водеше обект на културата, старото изгоряло кино – така го знаят всички етрополци. Трябваше доста време след закупуването му от инвеститора да бъде отписано от Културния регистър, за да може да бъде изградено едно такова ново кино. Няма да забравя, може би преди година и половина, две бях от хората, които направиха първа копка. Надявам се, че ще съм и човекът, който го открие. Естествено, зад проекта стои един от най-големите работодатели в нашата община – групата ГЕОТЕХМИН и Рудник „Елаците“. Радвам се, че в нашата община се случват такива хубави неща. Радвам се също и за хотела, който се намира зад мен – един уникален хотел, „Етрополия“, хотел, който промени цялостния облик. И неслучайно го казвам това. Във вчерашния ден беше празникът на града ни и в личен разговор с г-н Иван Гавалюгов си споделихме няколко болни теми. На него една от болните му теми е, че липсва хотел – такъв, какъвто има в центъра на Етрополе, който да приема спортисти. Само за изминалия месец и през настоящия на територията на нашата община са едни от най-големите футболни грандове – това са ЦСКА - 1948, „Лудогорец“, преди два дни си замина и националният отбор на Швеция по баскетбол. Постоянно имаме спортни дейности и спортни туристи в нашия град и именно това е хубавото – да виждаш, че градът е оживен. 


- Остава ви време, не забравяте и хората от по-малките населени места от общината. Знам, че дори заедно с жителите на село Лопян чествахте и храмовия им празник. Предстоят ли подобрения и в селата към Община Етрополе? 


- Да, във вчерашния ден село Лопян отбеляза 160-годишнината на техния храм „Свети равноапостоли Петър и Павел“. Има какво се желае много в селата в нашата община. През годините те са подминавани. Надявам се с местната инициативна група или новия МИК на Община Етрополе, който е в процес на изграждане, да бъдат привлечени средства. Това е една много добра възможност за развитието на приоритети за селата. Обследвани са към днешна дата от встъпването ми в длъжност всичките читалища и училища така, че действащите там сгради да могат да бъдат обновени, обследвани и ремонтирани, и да подобрим визията и пътищата в селата. Към днешна дата една от най-големите теми ни е пътят към село Ямна. Многократно през годините е повдиган въпросът. В момента имаме и писма, на които чакаме отговор и от Агенция „Пътна инфраструктура“. Виждам, че липсата на управление може би затруднява донякъде дейността на всички кметове, и се надявам по-скоро в България да имаме правителство и всички проекти, които са заложени във всяко едно кметство, да намерят реализация. 


- Изморявате ли се от всички тези ангажименти? 


- Не е лесно, но мен това ме кара да се чувствам жив. Аз съм такъв човек, че ми е вродено в кръвта. Може би и руската жилка, която върви в мен, и атаманската жилка, която върви, ме к ара да се чувствам жив. Проблемите, предизвикателствата никога не са били бариера. Напротив, винаги съм гледал да се уча от грешките си и всеки един минус да го използвам в  преимущество и да се поуча от него. Радвам се, че екипът, който изграждам, мисли по този начин, подкрепя ме. А виждам и голямата подкрепа от бизнеса за положителните неща, които се случват в нашия град. 


- Какво още предстои? За какво мечтаете, г-н кмете? 


- Мечтая Етрополе да е един европейски град, европейски град, който още с табелите да си личи, че влизаш в град, в който има ред. Децата, хората, които го обитават, работещите да получават нужното и се чувстват оценени. Съответно и възрастните хора да намират грижа и спокойствие в нашия град, най-вече безопасност. 


- Етрополе да бъде един европейски град. Аз съм убедена, че това ще се случи, защото той и сега има европейски облик и се случват изключително много неща и в социалната сфера, и в развитието на бизнеса, и в развитието на спорта. Чухме колко много неща се правят тук от общината. Благодаря ви за този разговор. Един последен въпрос – каква е цената на успеха? 


- Цената в действителност е лишение на личния живот и най-вече цената я плаща семейството. Мисля, че това е в заключение.


- Благодаря ви за този разговор. Наш гост беше инж. Владимир Александров – кмет на Община Етрополе.