Наистина е време да си отворим очите и да осъзнаем, че не гори само България, а горят домовете и съдбите на българите. Време е да спрем да се самозалъгваме, че в поредните предизборни боричкания на някой в парламента му пука за хората. Време е да разберем, че служебните правителства са временна прищявка на Конституцията и нищо съществено не зависи от тях. Време е да разберем, че онази никому ненужна и морално остаряла военна техника, която подарихме на Украйна, щеше да ни свърши прекрасна работа за собственото ни спасение. Да ама НЕ! „Мълчанието на агнетата“ …, всички знаем какво се случва във филма. Това се казва в позиция на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие).


Според партия МИР разочарованието и недоверието в политиците от страна на гражданите се дължи най-вече на техните хаотични действия, безхаберието, липсата на грижа за хората, както и поради липсата на взаимодействие и субординация между отделните институции.


„За огромно съжаление през 2009 г. беше отменен Законът за управление при кризи, който регламентираше всички действия на държавните органи и органите на местно самоуправление, правата и задълженията на физическите и юридическите лица при управление при кризи. В закона беше ясно записано, че управлението при кризи е комплекс от дейности на компетентните органи, насочени към предотвратяване възникването и развитието на кризи и тяхното овладяване. Основната причина нито едно българско правителство да не се справя с нито една от кризите в това число и с бушуващите в момента в цялата страна пожари, е, че не успя да организира действията на компетентните органи и експерти на държавно и местно ниво“. Това каза зам.-председателят на партия МИР Йонко Ненчев.


Той смята, че освен липсата на Закон за действие при кризисни ситуации, съществено влияние за несправяне на правителството и правилното управление на кризата, е липсата на министерство, което да координира действията на всички институции и компетентни органи.


„Друга институция, която би изиграла съществена роля в настоящата кризисна ситуация, унищожена от правителството на ГЕРБ, е Гражданска защита. Убеден съм, че ако тази структура не беше унищожена, то никога нямаше да се случат бедствия като наводненията в Бисер, аварията в Хитрино, наводненията в цялата страна, бедственото състояние на язовирите, водната криза в Перник и десетки други бедствия, аварии и катастрофи, които сполетяха българския народ. Нямаше да се случат и пожарите в страната, които освен че унищожиха къщите на десетки българи, показаха, че не само България гори, а заради нехайството на политиците горят милионите български съдби. Ние от партия МИР задаваме въпроса – до кога? Кога най-накрая народните избраници ще свършат това, за което българите са ги изпратили в Народното събрание, а именно да се грижат за хората, държавата и държавността“, заяви още Йонко Ненчев.


ПП МИР се солидаризира с всички пострадали от пожарите през изминалите дни и всички бедствия през последните години и предлага следните конкретни и незабавни стъпки, чрез които България ефективно да управлява всяка една криза, превантивно да действа и в бъдеще да се избягват пожари, наводнения и катастрофи:


1. Да бъде изготвен и спешно приет Закон за управление при кризи, чрез който да се възстанови съществувалата до 2009 година ефективна система за действие;


2. Да бъде актуализиран Законът за действие при бедствия, аварии и катастрофи, като се отчетат съвременните реалности, като за всяко бедствие, авария или катастрофа да бъде създадена нормативна база за действие с методически указания;


3. Да се създаде Министерство на извънредните ситуации и управление при кризи, както и действащи към него структури на Междуведомствен и Експертен съвет;


4. Да се направи пълна ревизия на Държавния резерв, за който при строги правила, контрол и прозрачност да отговаря новосъздаденото Министерство на извънредните ситуации и управление при кризи;


5. Към новосъздаденото Министерството на извънредните ситуации и управление при кризи да преминат на подчинение Противопожарна защита, Български червен кръст, както и Спешна медицинска помощ, които при различните бедствия, аварии, катастрофи и кризи да действат координирано и ефективно;


6. Да се направи пълна ревизия и проверка на изразходваните средства от 2009 година досега за различните бедствия, аварии и катастрофи в България, след което резултатите от тях да се оповестят публично.


Според партия МИР защитата, сигурността и здравето на българските граждани са приоритет, защото няма нищо по-ценно от човешкия живот. Народните представители, правителството и всички институции са длъжни да предприемат незабавни действия за опазване на живота и здравето на българите.