За трета поредна година Департамент за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – гр. Бургас организира Национален конкурс „Нестандартен учител“, в който взеха участие 105 педагогически специалисти от цялата страна. Най-нестандартните от участващите 73 педагогически практики бяха наградени на тържествена церемония на 17 юли в сградата на Бургаския университет.


Жури в състав: доц. д-р Надежда Калоянова – ръководител на проект „Нестандартен учител“, доц. д-р Красимира Димитрова – директор на Департамент КПРПС, Михаил Ненов – зам.-кмет на Община Бургас,  Петя Петрова – началник на РУО-Бургас и Гюлшен Еминова – ст.експерт към РУО Бургас определи призьорите в шест категории – “Детски учител”, “Начален учител”, “Учител по предмет” (5-11 клас), “Учител теоретична и професионална подготовка”, “Млад (начинаещ) учител” (с до 3 години стаж) и “Нестандартен екип от учители” (до пет на брой).


Второто място в категорията „Нестандартен екип от учители“ грабнаха учителите от ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“ – Ботевград Николай Пеев (ст.учител по история и цивилизации и география и икономика) и Николета Иванова (учител по български език и литература). За разработената и проведена от тях практика „Власт и общество“ – бинарен урок по история и цивилизации и литература, която се проведе на 12 април в Районен съд Ботевград с ученици от 10-ти и 11-ти клас, те получиха грамота и плакет от националния конкурс и награди от Община Бургас.


Урокът представи организацията на държавния апарат и трите вида основни власти, и най-вече съдебната, в исторически и литературен план чрез театралния и игрови елемент, пресъздавайки моменти от Учредителното събрание за изработване на върховния закон на Княжество България, Търновската Конституция, както и провеждане на симулиран съдебен процес Дело 2024 „Прокуратурата срещу Андрешко“.  Целта на бинарния урок бе да провокира гражданското и творческо мислене на учениците, като ги запознае с върховния закон в страната Конституцията на Република България, с видовете власти и тяхното действие и взаимодействие, с функционирането на съдебната власт и Наказателния кодекс на РБ и неговото практическо прилагане. Чрез тази нестандартна учебна провокация учениците имат възможност да осмислят понятията граждански права, морал и право, власт и общество в тяхното неотделимо единство и взаимодействие, както и честите конфликти, в които морала и правото, властта и обществото влизат.


Сертификат за участие в конкурса получиха зам.-директорът на Златаровската гимназия Йотка Йотова и ст.учителят по математика Лидия Кеманова, които също взеха участие в конкурса с практиката „МАТеатър. Човекът, който пресмяташе“. И двата урока бяха представени по НП „Иновации в действие“ 2024г.


„Приветствам всички вас, които давате опора на младите хора и деца в българските училища и детски градини да не работят по един калъп, а да бъдат по-разкрепостени, по-иновативни“, заяви ректорът на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – гр. Бургас проф. д-р Христо Бозов при връчване на наградите.


Департамент КПРПС предоставя възможност на всички класирани да публикуват своята добра практика в списание „Наука и образование“.