Община Ботевград няма да подкрепи инвестиционното намерение за изграждане на ветроенергиен парк в землището на село Врачеш. Това заяви кметът Иван Гавалюгов по време на днешния брифинг с местните медии. 


“Жителите на община Ботевград могат да бъдат спокойни, че няма да предприемем действия в подкрепа на инвестиционно намерение, срещу което има масова съпротива. Разочароващо е обаче нивото на комуникация, защото можеха да бъдат зададени много логични и разумни въпроси и евентуално да се получи информация, която да даде на всички ни някаква по-голяма степен на увереност в позицията, която искаме да заемем“, заяви още той.


Кметът Иван Гавалюгов предостави публична информация от https://kais.cadastre.bg/, според която по билото на Стара планина, в участъка на връх Мургаш, има десетки имоти преотредени за енергийни обекти – в землище на Столична община – село Желява, в община Елин Пелин – село Елешница и село Чурек. 


“Ветрогенератори е вероятно да има, без изобщо някой да пита Община Ботевград или жителите на общината. Дали намерението е да се разшири този проект и по тази причина търсят имоти в землището на село Врачеш, ние не знаем. Самото било на връх Мургаш не попада в землището на община Ботевград. Една част от скатовете са в землището на село Врачеш. Но достатъчна голяма площ има и това са обекти, преотредени преди много години за ветроенергийни паркове, те не са в землището на Врачеш. Казвам го само за информация, да не смятат някои, за добро или лошо, виждате ли ние не сме съгласни и горе няма да има подобни инсталации. 


Изисква се, когато има запитване за терен на територията на дадена община, да се извърши тази процедура, която щеше да започне. Но искам най-важното да се знае – Община Ботевград няма да направи нещо, което гражданите масово не искат. Дели е добра инвестиция, дали е полезна за общината, или не, даже няма да коментирам. Важното е, че хората не я искат, а защо – всеки си има своите притеснения и опасения. За мен притеснително е, че не се търси достатъчно информация или се търси едностранчиво информация. Оставам с впечатление, че хората са манипулирани и изпадат в крайности“, коментира градоначалникът.


“Директни ползи за общината – почти никакви – факт. Не получих отговор на тази среща. Ние няма да дадем “зелена светлина“, но това не означава, че подобни енергийни проекти няма да се реализират, само че ще са извън територията на община Ботевград. Но пък ако бъдат реализирани, това не означава, че местните жители няма да са потърпевши“, допълни Иван Гавалюгов.


Според кмета, представителят на инвеститорската фирма се е явил неподготвен на информационната среща. “Може би не са очаквали такава реакция, но те нямаха никаква визуализация, а не случайно срещата се проведе в зала “Ботевград“. Защото смятам, че този казус касае жителите на Ботевград, в частност на село Врачеш, разбира се, защо не и на село Скравена. Всички потенциално сме заинтересовани. Залата е подходяща, може да побере повече хора, имаше и свободни места и има възможност да се правят качествени презентации. Администрацията беше подготвила всичко необходимо, като техническа обезпеченост за презентиране на потенциалния проект, но от фирмата нямаха готовност. Ние сме длъжни, като администрация, да сведем до знанието на населението, което и направихме, за проявен интерес и евентуални намерения за реализиране на такава инвестиция на територията на община Ботевград, което е мое лично задължение. И мисля, че го изпълнявам. А това че хората не са съгласни, не означава, че не трябва да бъдат информирани“, каза още кметът Гавалюгов.