Гравитационно взаимодействие с Венера и Юпитер може да обясни необичайната орбита на Луната.

Матия Кук, астроном от университета на Британска Колумбия разработи компютърен модел с цел да обясни защо орбитата на Луната е елипсовидна, а оста - наклонена.

Резултатите показват, че Венера и Юпитерса удължили орбитата с явлението, наречено гравитационен резонанс. Според специалистите Луната се е образувала от сблъсъка на космическо тяло с размера на Марс и младата още течна Земя.

От сблъсъка се получил диск от отломки около нашата планета, които след време се свързали и преди около 4,5 млрд. години се образувал естествения ни спътник. Сега въртенето на Луната е необичайно, защото оста й е наклонена, а орбитата - силно издължена.

Според Матия Кук Венера и Юпитер са въздействали върху Луната, когато в миналото орбитите им са попаднали в синхрон и са имали кумулативен ефект.

За този синхрон са допринесли и земните океани. Ефектът на приливите и отливите е изтласкал Луната по-далече от Земята и е направил орбитата й кръгова.

Тъй като с отдалечаването се увеличавало времето за една пълна обиколка, Луната влизала в продължителни периоди на резонанс с Юпитер, а след това с Венера. Това направило орбитата й елипсовидна.